Index Vakbarát Hírportál

Szuperbaktériumokat hordoznak az ausztrál sirályok

2019. július 10., szerda 15:00

Antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat hordoznak a sirályok szerte Ausztráliában - figyelmeztetnek helyi kutatók. A perthi Murdoch Egyetem szakemberei megállapították, hogy az ausztrál sirályok (Chroicocephalus novaehollandiae) több mint 20 százaléka hordozója egyebek között az E. coli baktériumnak, amely húgyúti fertőzést és vérmérgezést is okozhat, írja az MTI a Guardian híre alapján.

A Journal of Antimicrobial Chemotherapy szaklapban publikált tanulmány kimutatta, hogy a sirályok ürülékében megtalálható baktériumok egy része ellenáll az olyan gyakran használt antibiotikumoknak, mint a cefalosporinok és fluorokinolonok. Az egyik mintában talált baktérium ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak is, amelyet csak súlyos, nagy kockázatú fertőzés esetén alkalmaznak.

Az eredmények fényében egyre nagyobb az aggodalom, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok állatokat és embereket is megfertőzhetnek.

A kutatók úgy vélik, hogy a madarak a hulladékok között és a szennyvízben való kutakodás során érintkeznek a baktériumokkal. "Azt hiszem, ez ébresztőül szolgál a kormányszervek és a víztisztításért és szennyvízkezelésért felelős hatóságok számára, hogy együttműködve kell megoldani a problémát" – mondta alá Sam Abraham, az egyetem munkatársa.

Az emberek a sirályok ürülékével érintkezve kerülhetnek kapcsolatba a baktériumokkal, ugyanakkor a kézmosás jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát. Ausztráliában, főleg Sydney-ben sok gondot okoznak a sirályok, megszállják a tengerpart melletti vendéglátóhelyek környékét, lecsapnak az asztalokon lévő ételekre, zaklatják a vendégeket, összepiszkítanak mindent. Az Operaház saját kutyás őrséget hozott létre, hogy elriasszák az épület környékéről a tengeri madarakat.

(Borítókép: Ausztrál sirályok Sydney-ben. Fotó: James D. Morgan/Getty Images Hungary)

Rovatok