Index Vakbarát Hírportál

Halálos, agyödémát okozó vírus jelent meg Floridában

2019. július 29., hétfő 14:32 | négy éve frissítve

A keleti ló-agyvelőgyulladás, az angol nyelvű sajtóban csak tripla E-ként (Eastern Equine Encephalitis) emlegetett súlyos betegség kórokozóját hordozó szúnyogok bukkantak fel Floridában, figyelmeztetnek a floridai egészségügyi hatóságok. A járványügyi szakértők több klinikai csirkében (úgynevezett szentinel baromfiban)  is kimutatták az EEE vírusát, és azt hangsúlyozzák, egyre inkább fennáll a veszélye annak, hogy a vírus könnyen embereket is megbetegíthet, írja a CNN. (Egy 2018-as ajánlás szerint érdemes kiemelt óvatossággal kezelni az EEE vírusával fertőzött állatokat.)

Az EEE egyike a legveszélyesebb, gyógyíthatatlan és megelőzhetetlen betegségeknek, máig keveset tudnak róla a kutatók, az okozó vírusnak (EEEV) nincs ismert ellenszere. A szúnyogok által terjesztett betegség 4-10 napon belül náthához hasonló tüneteket produkál (fejfájás, láz, hidegrázás, hányás), majd az esetek 30-35 százalékában tovább súlyosbodik a beteg állapota (eszméletvesztés, kóma), míg végül a vírus halálos agyödémát okoz.*

Amerikában évente nagyjából hét EEE-megbetegedést regisztrálnak, ebből 2-3 eset szokott halállal végződni, de aki túléli, az is idegrendszeri problémáktól szenved sokáig. A szakértők szerint most a nyári időszakban megugorhat a fertőzések száma, ezért azt javasolják a lakosságnak, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen, számolják fel otthonaik környezetében a potenciális szúnyogkeltetőket (pocsolyákat, pangó vizeket), védjék otthonaikat szúnyoghálóval, magukat szúnyogriasztóval.

Az EEE-betegség leginkább az amerikai kontinensen és a karibi térségben szedi áldozatait, az oda utazók jól teszik, ha figyelnek rá. 2007-ben egy skót férfi amerikai nyaralásából hazatérve lett rosszul, két nap elteltével kómába esett, majd meg is halt – halálát az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, New Hampshire-ben elszenvedett, semmiségnek tűnő szúnyogcsípés okozta.

* Mint arra olvasónk, Ádám felhívta a figyelmet, érdemes itt megjegyezni, hogy a vírust hordozó (azaz EEEV-vel fertőzött) emberek mindössze 4-5%-ánál alakul ki maga a betegség (az EEE), és csak ennek a 4-5%-nyi esetnek a 30-35%-a halálos kimenetelű. Vagyis a vírussal fertőzöttek 95%-ánál nem alakul ki agyvelőgyulladás. Nincs arról szó tehát, hogy akit megcsíp egy EEEV-vel fertőzött szúnyog, akkor 30% eséllyel meghal. Sőt, a kutatók azt gyanítják, hogy az EEEV-vel való fertőződés élethosszig tartó immunitást ad a vírus ellen.

(Borítókép: szúnyogirtás Miamiban. Fotó: Joe Raedle/Getty Images Hungary)

Rovatok