Index Vakbarát Hírportál

A fülcsiklandozás lassíthatja az öregedést

2019. július 30., kedd 15:19

A fül elektromos ingerlése segíthet az idegrendszer egyensúlyának a helyreállításában, ezzel hozzájárulhat az öregedés lassításához – írja a BBC.

A Leedsi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a szívhez, tüdőhöz és gyomorhoz is kapcsolódó bolygóideg stimulálása a kis mintán elvégzett kísérletekben hozzájárult az alanyok fizikai állapotának, alvásának és hangulatának javulásához.

A hosszúkás bolygóideg a test különböző belső szerveihez szállít információt, és a vegetatív idegrendszer működésében is kulcsszerepet játszik. Ez két részből áll, a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerből, és olyan alapvető funkciók megfelelő működéséhez járul hozzá, mint a légzés, az emésztés, a szívverés és a vérnyomás.

Ahogy idősödünk, fokozatosan felborul az idegrendszer egyensúlya: a nagy intenzitású aktivitásért felelős szimpatikus idegrendszer kezd el dominálni, míg a pihenésért és emésztésért felelős paraszimpatikus rész aktivitása csökken. Ezért az idősek hajlamosabbá válnak olyan betegségekre, mint a szívproblémák vagy a depresszió.

Mivel a bolygóideg egyik ága ingerelhető a külső fül egy részének bőrfelületén keresztül, ezzel a fül hozzáférést enged az idegrendszer többi részéhez. A kutatók azzal kísérleteztek, hogy helyreállítható-e ez az idegrendszeri egyensúly a mindkét részhez kapcsolódó bolygóideg stimulálásával. 29 egészséges, 55 év fölötti önkéntes bolygóidegét stimulálták bőrön át két héten keresztül napi 15 percen át. A kezelés teljesen fájdalommentes, egyes alanyok csiklandozónak tartották, mások semmi különösen nem éreztek közben.

A kezelés hatása nőtt a paraszimpatikus, míg csökkent a szimpatikus aktivitás. A legnagyobb javulás azoknál jelentkezett, akiknél a terápia előtt a leginkább fel volt borulva ez az egyensúly. Egyesek a hangulatuk és az alvásminőségük javulásáról is beszámoltak.

A kutatók szerint a módszer jelentősen javíthatja az idősek életszínvonalát, de mivel kevés résztvevős kutatásról van szó, még további vizsgálatokra van szükség, és az eljárás hosszú távú hatásait is fel kell térképezni, illetve azt, hogy konkrét időskori betegségek kezelésében lehet-e majd szerepe.

Rovatok