Index Vakbarát Hírportál

Ázsiában és Amerikában is támad a dengue-láz

2019. augusztus 1., csütörtök 08:59

Története legsúlyosabb dengue-láz járványa sújtja Bangladest, ahol az idén eddig több mint 17 ezer esetet és a betegségből eredő 14 halálesetet jegyeztek fel, közölték szerdán bangladesi hatóságok. "A betegség által sújtott emberek száma egyetlen évben sem volt ilyen magas. A helyzet azonban még ellenőrzés alatt áll" – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Szanija Tahmina, a fertőző betegségek ellenőrzéséért felelős bangladesi kormányhivatal vezetője.

A hivatalos adatok szerint az idén eddig legalább 14 ember halt bele a betegségbe, és 17 183 esetet jegyeztek fel. Csak az elmúlt 24 órában 1477 újabb megbetegedést jegyeztek fel. A főváros, Dakka egyetemi kórházába csak szerdán 155 beteget szállítottak be kezelésre, közölte az EFE-vel a központ egyik szóvivője, Nászir Uddín. A szóvivő szerint csak júliusban kilenc ember halt bele a betegségbe.

Járványveszélyt hirdettek szerdán Nicaraguában a dengue-láz rohamos terjedése miatt. Nicaraguában az idén nyolcan haltak meg, és becslések szerint 55 ezren betegedtek meg a kórban. Rosario Murillo alelnök és first lady fogadkozott, hogy a kormány eltökélt a betegség kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (aedes aegypti) elterjedése elleni harcban. A szakemberek fokozzák az irtást, és a szúnyog szaporodási helyeinek felszámolását.

A dengue-láz, amelynek kórokozóját az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek. Az egyiptomi csípőszúnyog vízben rakja le a petéit, és különösen elterjedt a városi környezetben, ahol sok pangó vizet tartalmazó tárgy, esővízgyűjtő tartály, medence vagy eresz található. (MTI)

(Borítókép: Rehman Asad/NurPhoto/Getty Images Hungary)

Rovatok