Index Vakbarát Hírportál

Nem elég csak vizet itatni a gyerekekkel nagy melegben

2019. augusztus 2., péntek 12:08

A kánikulában nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, különösen a kisgyerekek, csecsemők számára, de a közkeletű vélekedéssel szemben nem elegendő csak vizet vagy ásványvizet adni nekik, ezek a folyadékok ugyanis nem tartalmaznak annyi ásványi anyagot, mint amire a fiatal szervezetnek szüksége van.

Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára azt javasolja, hogy a nagy melegben tejet, tápszert, kis mézzel édesített házi limonádét, visszahűtött gyerekteát, alkalmanként smoothie-t vagy préselt gyümölcslevet, esetleg levest kapjanak a gyerekek, mert ezekben van annyi elektrolit, amennyire a szervezetének szüksége van.

A szakember szerint nem érdemes arra várni, hogy a kisgyerek szól, ha szomjas, inkább érdemes óránként megkínálni egy pohár folyadékkal, amiből annyit igyon amennyi jól esik. Az édesített szénsavas üdítőket nem javasolja a gyermekgyógyász (lehet persze napi egy-egy pohárral adni a gyerekeknek, de ne ez legyen a fő folyadékforrás).

Részletes kánikulai folyadékpótlási tanácsokat a Semmelweis Egyetem oldalán olvashatnak.

Rovatok