Index Vakbarát Hírportál

Jön a hosszú hétvége, tessék menni vért adni!

2019. augusztus 13., kedd 16:10

A kiegyensúlyozott vérellátás érdekében a közelgő augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Az Indexhez eljuttatott közleményük szerint különösen a hosszú hétvégék előtt és után nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett igényekre.

Különösen fontos a rendszeres véradás a nyári hónapokban, amikor csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. (Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében főként a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak.) A vér mással nem pótolható, így a folyamatos, biztonságos vérellátás fenntartása érdekében a vérellátó és a vöröskereszt fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére.

Véradásra jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát. A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya. A véradási helyszínekről és időpontokról a www.veradas.hu, a www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradós mobilappján lehet tájékozódni.

Augusztusban még tart a Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt nyári kampánya, amelyben értékes nyereményeket sorsolnak ki a véradók között.

Rovatok