Index Vakbarát Hírportál

Kétségbe vonja a vörös hús veszélyességét egy új tanulmány

2019. október 1., kedd 14:21

Egy új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi". Vörösnek számít többek között a marha, a bárány, a sertés, az őz és a vad húsa, de nem tartozik közéjük a csirke, a kacsa, a liba és a vad szárnyasok sem. A húsárut egyebek mellett füstöléssel, pácolással, só vagy tartósító szerek hozzáadásával dolgozzák fel, a darálás, vagdalás önmagában nem számít az eljárások közé, de az így készült termékek (kolbászfélék, szalámik, pástétomok), valamint a szalonna feldolgozott húsárunak (processed meat) számít.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) nemzetközi rákkutató központjának 2015-ös jelentése szerint a feldolgozott húsáruk fogyasztása növeli a rák kockázatát, összefügghet a szívbetegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel is, míg maga a vörös hús "valószínűleg rákkeltő", de a bizonyítékok száma korlátozott. A tanulmány akkor világszerte nagy visszhangot váltott ki.

A WHO négy évvel ezelőtti megállapításaival szembemenő új kutatást a kanadai Dalhousie Egyetem és a McMaster egyetem kutatói jegyzik. Ugyanazokat a bizonyítékokat tekintették át, mint amelyeket korábban más kutatók.

Az Annals of Internal Medicine című szaklap friss számában közölt tanulmányuk eredményei alapján:

A feltárt kockázatok nagyrészt megegyeznek a korábbi kutatások által kimutatott veszélyekkel, ám értelmezésük gyökeresen eltérő. Az új tanulmány készítői szerint

a kockázatok nem olyan nagyok, a bizonyítékok pedig olyan gyengék, hogy nem lehetnek biztosak a kockázatok valódiságában.

"Azt nem állítjuk, hogy nincs kockázat, csak azt, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentésével elérhető nagyon kis kockázatcsökkenést csak gyenge bizonyítékok támasztják alá" – mondta a BBC-nek Bradley Johnston, a kutatók egyike. A kutatás módszertanát a statisztikusok dicsérték, Kevin McConway, az Open University tudósa szerint a munka "rendkívül átfogó" volt.

Az adatok értelmezésében azonban sokan nem értettek velük egyet. Az angol közegészségügyi intézet (Public Health England) például nem fogja megváltoztatni az ajánlását a húsfogyasztás csökkentéséről.

Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint az adatok "gazdag országok húsevőinek egy kis számától" származnak, az ezek alapján megfogalmazott ajánlás "veszélyes tévedés".

Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint ha ezer emberből 12-vel kevesebben betegednének meg 2-es típusú cukorbajban, az a "népesség és az ország szintjén egyáltalán nem kevés". (MTI / BBC / CNN)

Rovatok