Index Vakbarát Hírportál

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetemen

2020. február 24., hétfő 16:01

Elvégezték az ötezredik veseátültetést, közölte hétfőn a Semmelweis Egyetemen. Az ötezredik veseátültetést egy 52 éves férfin hajtották végre, aki az Eurotransplanton keresztül jutott veséhez, amelyet repülővel szállítottak Budapestre. A beteg szövődmények nélkül, a műtétet követő 12. napon hazamehetett, azóta is jól van.

Merkely Béla, az intézmény rektora hétfőn sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy sokan sokat tettek azért, hogy az egyetem az európai országok hasonló intézményeinek sorában a legjobbak között legyen a transzplantációk számában. Az egyetem transzplantációs és sebészeti klinikáján tavaly 130 nem élődonoros veseátültetést végeztek ezzel az egyetem az Eurotransplant legfrissebb listáján - egy beavatkozással lemaradva - a második helyre került. (A szív- és májátültetések listáján is második helyen szerepel az intézmény, előbbiből tavaly 64-et, utóbbiból 80-at végeztek el.)

Merkely Béla szerint a legfontosabb cél, hogy minél több betegnek biztosítsanak minőségi életet ezekkel a műtétekkel. Az intézményben 3500 szervátültetettet "követnek", kezelnek folyamatosan.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója az Eurotransplant adatait ismertetve elmondta: tavaly Magyarországon az elhunyt donorból történő szervadományozások száma 180 volt, ami tizenkettővel több az előző évinél. Agyhalottakból 543 szervet távolítottak el, és harminc élődonoros veseátültetésre is sor került 2019-ben.

A szakember elmondta, tavaly 440 szervátültetés történt Magyarországon, ebből 266 vese-, 79 máj-, 72 szív-, öt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés, valamint 18 tüdőátültetés volt. A transzplantációs várólistára 612 új beteg került fel - tette hozzá.

Kóbori László, az egyetem transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója elmondta, büszke arra, hogy a szív-, a máj- és a veseátültetéseknél sikerült rekordot elérniük, és javult a túlélési statisztika is.

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központ és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika vezetője arról beszélt, hogy a tüdőtranszplantációs program a legfiatalabb az összes közül, hiszen tüdőátültetésre csak 2015-ben nyílt lehetőség. Bízik abban, hogy ez a program is sikeres lesz, és mihamarabb beszámolhatnak az ötezredik tüdőátültetésről is.

(Borítókép: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

 

Rovatok