Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai orvos 30 éven át hazudta a szülőknek, hogy beoltja a gyerekeiket

2020. február 27., csütörtök 11:52

Egy amerikai gyerekorvos közel három évtizeden át úgy tett, mintha minden szükséges védőoltást beadna a hozzá tartozó gyerekeknek, és a szülők csak most, az orvos halála után öt hónappal tudták meg, hogy valójában egyetlen beadott injekció sem tartalmazott oltóanyagot – írja a CBS Chicago.

Az Illinois állambeli Evergreen Parkban tevékenykedő doktor Van Koinist még szeptemberben találták meg holtan a hatóságok. Halála előtt búcsúlevelet hagyott hátra, ebből derült ki, hogy elcsalta az oltások beadását, ez alapján kezdett nyomozásba a Cook megyei rendőrség.

A CBS-nek egy érintett szülő is nyilatkozott. Az ő esetükben másfél év alatt 20 oltást kellett volna kapnia a gyereknek, de az orvosi visszaélés napvilágra kerülése utáni vizsgálatok arra jutottak, hogy ezekből egyetlen egyet sem kapott meg. Mivel az anya minden "oltásnál" jelen volt, valamilyen folyadékot nyilvánvalóan beadott az orvos ezeket az alkalmakon, de hogy pontosan mi volt a fecskendőben, nem tudni. Feltehetően valamilyen ártalmatlan és hatástalan folyadék.

A nyilatkozó anya egyébként nem is magára az orvosra haragszik, akit kedves embernek és – a történtek ellenére – jó orvosnak tartott. A hatóságokra viszont neheztel, amiért az orvos halála után még öt hónapot vártak, mielőtt közölték volna vele és a többi érintettel, hogy mi a helyzet, így ennyivel később kezdhették el a gyerekeknek beadatni a hiányzó oltásokat, ezúttal tényleg.

A hatóságok szerint azért volt szükség a kivárásra, mert felelőtlenség lett volna úgy értesíteni a szülőket, hogy előtte nem győződnek meg arról, az orvos valóban elkövette, amit a levelében állított.

Mivel Van Koinist 28 éven át praktizált, rengeteg olyan volt páciense lehet, akik már a harmincas éveik környékén járnak, és számos alapvető védőoltást azóta se kaptak meg. Ez az egykor gyakorlatilag legyőzöttnek tekintett, de az oltásellenesség miatt az elmúlt években feléledő betegségek, például a kanyaró vagy a rubeola idején különösen aggasztó.

Rovatok