Index Vakbarát Hírportál

A Kaáli Intézetek alapítója végleg megvált az intézeteitől

2020. április 1., szerda 14:09

Tavaly december 19-én sajtótájékoztató keretében számolt be arról Novák Katalin EMMI-államtitkár, hogy az állami támogatást kapó, magánkézben lévő lombikbébi-klinikák állami tulajdonba kerülnek. A sajtótájékoztatón részt vett Kaáli Géza professzor, a Kaáli Intézetek alapítója és ügyvezető igazgatója is, aki kormányzati kérésre vállalta, hogy az átmeneti időszakban folytatja ügyvezetői tevékenységét.

Januárban le is zajlott az államosítás. Kaáli professzor szerint az átállás zavartalan és sikeres volt. "Különösen örültek a betegek annak, hogy nemcsak a lombikbébi-kezelések, de a kivizsgálások és a kezeléshez szükséges gyógyszerek is teljesen ingyenessé, államilag támogatottá váltak" – mondta a professzor, és hozzátette, arányaiban sehol a világon nem költ annyit az állam lombikkezelésekre, mint Magyarországon. Szakértők szerint ez előbb-utóbb megduplázza a hazánkban születő lombikbébik számát.

Április 1-jével Kaáli professzor az ügyvezetői munkát befejezte, közölte prof. dr. Kaáli Géza az Index.hu-val. "Egyelőre nem szándékozom nyugdíjba menni" – mondta a 77 éves professzor. "Vannak még dédelgetett álmaim, azokat szeretném megvalósítani. Természetesen ha volt kollégáim bármilyen kérdéssel felkeresnek, örömmel adok nekik tanácsot."

Kaáli Géza csaknem 30 év alatt országos intézményrendszert hozott létre, amelynek eddig harmincezer gyermek köszönheti az életét. Több mint száz tudományos dolgozat és előadás köthető az intézete nevéhez, munkáját számos magas állami kitüntetéssel ismerték el.

Rovatok