A kávé elkészítésének legegészségesebb módját kutatták fel svéd tudósok. A különböző módszerek és a szívroham, illetve a halálozás közti kapcsolat vizsgálata során megállapították, hogy a szűrt kávé a legjobb az egészségnek – írja az MTI. Eredményeikről a European Journal of Preventive Cardiology nevű szaklapban, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) lapjában számoltak be.
Tanulmányunk erős és meggyőző bizonyítékokkal szolgál a kávékészítési módok és a szívrohamok, az élethossz közötti összefüggésekre
– mondta Dag S. Thelle, a Göteborgi Egyetem tudósa.
Eredményeik szerint a szűretlen, például a török kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, amelyek megnövelik a vér koleszterinszintjét. A filter eltávolítja ezeket, és csökkenti a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát.
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital és a leggyakrabban használt stimulálószer. Thelle 30 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a kávéivás összeköthető összességében a koleszterin és a rossz, LDL-koleszterin szintjének emelkedésével is, olyan mértékben, hogy annak már negatív következményei vannak az egészségre. Kísérletekkel azonosították a kávé ezért felelős alkotóelemeit, és megállapították, hogy ezek szűrő segítségével eltávolíthatók. Egy csésze szűretlen kávéban nagyjából 30-szor nagyobb a lipidnövelő anyagok koncentrációja, mint a szűrt kávéban.
Thelle szerint arra voltak kíváncsiak, hogy ez a koleszterinre gyakorolt hatás növeli-e a szívrohamok és a szívbetegségekből eredő halálozások számát. Etikátlan lett volna azonban olyan randomizált vizsgálatot végezni, amelyben az emberek kávézását szorítják keretek közé, ehelyett nagy populációt tanulmányoztak, és több évtizedes adatgyűjtés után mutatták be most az eredményeket.
Az 1985 és 2003 között végzett kutatásban 508 747, 20 és 79 év közötti egészséges norvég nő és férfi vett részt. Kitöltöttek egy kérdőívet a kávézási szokásaikról. A tudósok adatokat gyűjtöttek azokról a változókról is, amelyek befolyásolhatták a kávéfogyasztást és a szívbetegségeket is, ezeket figyelembe vették az elemzés során. Ilyenek voltak a dohányzás, az iskolai végzettség, a testmozgás, a magasság, a testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint.
A résztvevőket átlagosan 20 éven át követték figyelemmel. Ez idő alatt 46 341-en meghaltak, közülük 12 621 haláleset oka szív- és érrendszeri betegség volt. 6202 személlyel szívroham végzett.
Összességében a kávézás nem veszélyes szokás. Sőt a szűrt kávé fogyasztása egészségesebb, mint a kávézás teljes mellőzése
– emelték ki a kutatók.
A szív- és érrendszeri eredetű halálozások esetében megállapították, hogy a szűrt kávé férfiaknál 12 százalékkal, nőknél 20 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát a nem kávézókhoz képest. A legalacsonyabb halálozási arány azok között jelentkezett, akik 1-4 csésze szűrt kávét fogyasztottak naponta. "Ez nem magyarázható olyan változókkal, mint a kor, a nem, vagy az életmód" – mondta el Thelle.
A szakértő szerint a szűretlen kávé nem növelte meg a halálozás kockázatát azokhoz képest, akik nem fogyasztanak kávét. Kivételt a 60 évnél idősebb férfiak képeznek, akik esetében a szűretlen kávé fogyasztása összeköthető a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető halálesetek arányának emelkedéséhez.
Thelle hangsúlyozta, hogy ezek csak megfigyelési adatok, de ha közegészségügyi hatóságok a tanácsát kérdeznék, azt mondaná:
Azoknak, akik tudják, hogy magas a koleszterinszintjük, és tenni akarnak ez ellen, azt tanácsolnám, tartózkodjanak a szűretlen kávétól, ide tartozik a dugattyús kávékészítés (french press) is. Mindenki másnak azt tanácsolnám, tiszta lelkiismerettel igya a kávéját, és váltson szűrtre.