Index Vakbarát Hírportál

Méreginjekciókat forgalmazott négy amerikai homeopátiás gyártó

2020. június 18., csütörtök 15:38 | három éve frissítve

Megjegyzés: cikkünket a Szkeptikus társaság június 19-i Facebook-bejegyzése alapján több ponton is pontosítottuk, javítottuk, kiegészítettük.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége (US Food and Drug Administration, FDA) négy homeopátiás szereket gyártó cégre "csapott le", mert azok olyan injekciókat gyártottak és forgalmaztak, amikben nagy mennyiségben talált a hatóság mérgező anyagokat, jelentette az Ars Technica. Az FDA közleménye szerint sztrichnin (nux vomica), ólom-acetát (plumbum aceticum), oldatos higany (mercurius solubilis) és belladonna (nadragulyakivonat) volt a készítményekben.

Mik is ezek a szerek?

A gyártók termékei részben intravénás injekciók voltak, azaz közvetlenül a véráramba adagolva fejtették ki hatásukat. A kellő szakértelem nélkül beadott injekció eleve az egyik legveszélyesebb módja az öngyógyításnak, az FDA pedig arra figyelmeztet, hogy a fenti méreganyagok közvetlenül a véráramba, vagy izomba adagolva rendkívül veszélyesek lehetnek.

Az FDA által ellenőrzött szerek közös jellemzője, hogy ellentétben az alapvetően ártalmatlan, placebóként esetenként akár hatásosnak is mondható, jószerével csupán vizet és cukrot tartalmazó homeopátiás készítményekkel, ténylegesen tartalmaznak hatóanyagot, a fentebb felsorolt mérgező vegyületeket mindössze tízszeres, százszoros higításokban. Az FDA arra is figyelmeztetett, hogy túl azon, hogy az ezeket a termékeket használók saját egészségüket veszélyeztetik a méreganyagok felügyelet nélküli adagolásával, az ellenőrizetlen gyártási körülmények, gyógyszergyártókra nézve kötelező higiénés és technológiai szabályok figyelmen kívül hagyása további kockázatot, akár életveszélyt is jelenthet a készítmények vásárlóira. Az FDA figyelmeztető levelet küldött a gyártóknak, tájékoztatva őket, hogy a termékek forgalmazása jogsértő, mivel nem lettek gyógyszerként engedélyeztetve.

A négy cég a következő:

A vizsgált készítmények állítólag izom és ízületi fájdalmak, immungyengeség és idegrendszeri zavarok orvoslására adagolhatók.

Hogy mi a helyzet Magyarországon? Egyrészt kaphatóak olyan homeopátiás szerek (jellemzően kis, szájon át alkalmazandó golyócskák), amik sztrichnint, ólmot, higanyt és nadragulyakivonatot "tartalmaznak" – szerencsére csak a szokásos, végtelenül nagy "hígításban", azaz tényleges hatóanyag-molekula nem sok van bennük, így szedésükkor nem kell tartani mérgezéstől, csupán a pénztárca kóros soványodásától. Másfelől viszont az FDA által most aggályosnak talált termékek egy része Magyarországon és más EU-országokban is sok éve már hatóságilag jóváhagyott, törzskönyvezett gyógyszerként kapható – ilyen például a Traumeel injekció. Kérdés tehát, hogy a hazai hatóságok aggályosnak találják-e ezt, felülvizsgálják-e esetleg a közeljövőben a korábbi engedélyezést.

Megjegyzés: cikkünket a Szkeptikus társaság június 19-i Facebook-bejegyzése alapján több ponton is pontosítottuk, javítottuk, kiegészítettük.

Rovatok