Index Vakbarát Hírportál

Lyme-kór ellen védő fehérjét azonosítottak

2020. november 12., csütörtök 09:03

A kullancs hordozta betegség hazánkban is gyakori. A Yale kutatói olyan anyagot találtak, amely szerepet játszhat a kór enyhébb lefolyásában.

Mint ismert, a Lyme-kór egy kullancsok által hordozott betegség. 1976-ban azonosították a connecticuti Lyme városában. Észak-Amerikában a leggyakoribb hordozó által terjesztett betegség, de Magyarországon is évente tízezren fertőződnek vele. Okozója a spirál alakú Borrelia burgdorferi baktérium, amely a kizárólag a kullancsok emésztőrendszerében utazik. A betegséget hazánkban a kullancsok mintegy 12 százaléka hordozza.

Jellegzetes tünete a csípés helyet körül kialakuló kokárdaszerű körkörös bőrpír. A fertőzöttek többségénél enyhe tünetek jelentkeznek, amelyeket antibiotikummal kezelnek. Bizonyos esetekben azonban a fertőzés megtámadja az ízületeket, szívet és az idegrendszert is.

Bekapcsol a riasztó

A Yale Egyetem munkatársai november 11-én a PLOS Pathogens szaklapban megjelent tanulmányukban egy olyan fehérje felfedezéséről számolnak be, amely nemcsak jelzi a Lyme-kór jelenlétét, de a véd is ellene. A kutató csapat emberi génekkel felruházott élesztők és a Borellia burgdorferi találkozását vizsgálták, ekkor bukkantak a peptidoglikán felismerő protein 1-nek (PGLYRP1) elnevezett fehérjére, amely egy korai vészjelzőként működik az immunrendszerben.

A PGLYRP1 fehérjével nem rendelkező módosított egerekben a Lyme-kór baktériumai nagyobb számban voltak kimutathatóak.

Segíthet a fertőzés legyőzésében, ha segítünk, hogy több ilyen fehérjét termeljenek az emberek

- magyarázta az eredményt Erol Fikrig, a Yale epidemológus professzora.

Fikrig és kollégái most azt vizsgálják, hogy bizonyítható-e a PGLYRP1 fehérje szerepe az enyhébb lefolyású Lyme-fertőzéseknél.

Rovatok