Index Vakbarát Hírportál

Úttörő japán módszer az N95 maszkok újrahasznosítására

2020. december 18., péntek 08:32

A Tokiói Egyetem Ipartudományi Intézetének kutatója által kidolgozott módszerrel a sterilizált N95 maszkok olyan jól szűrnek, mint új korukban.

Az N95 maszk neve abból származik, hogy a levegőben található részecskék 95 százalékát kiszűri. Használata világszerte általánosan elterjedt az egészségügyi dolgozók körében.

A maszk szűrőjének kulcsa, hogy a bennük található polipropilén szálak sztatikus töltése vonzza és csapdába ejti a levegőben lebegő potenciálisan kórokozókat szállító aeroszolcseppeket. A szűrő elektrosztatikus tulajdonságai eddig a használat során leromlottak a viselő által kilélegzett nedvesség miatt, és mivel ezt a folyamatot a fertőtlenítés során sem tudták visszaállítani, a maszkok ezért egyszer használatosak voltak.

A most feltalált újratöltési eljárás lényege, hogy a maszkokat forró vizes autoklávban 3 percig fertőtlenítik, utána 100 kilovoltos feszültségnek teszik ki. Kaori Sugihara egy Van de Graaff-generátor segítségével sikeresen állította vissza a szűrő elektrosztatikus töltését. Az így helyreállított maszkok töltöttsége a vizsgálatok szerint eléri az új példányokéit.

Ez módszer segíthet, hogy több ember használjon N95 maszkot, ami a Covid terjedése elleni legjobb módszer

– mondta Sugihara.

A tudománytörténeti múzeumokból ismerős, két fémlemezből álló Van de Graaff-generátorokból könnyen építhetők újrahasznosító berendezések kórházak számára.

Rovatok