Index Vakbarát Hírportál

Telihold előtt kevesebbet alszunk

2021. február 1., hétfő 06:51

A hold fázisai sok mindent befolyásolnak a szülésektől kezdve a baleseteken át a természeti katasztrófákig. A lista újabb elemmel bővül: az alvással.

A Science Advances szerdai számában közölt kutatás szerint a Washington Egyetem, a Yale Egyetem és az argentin Quilmes Egyetem munkatársai megállapították, hogy az emberek alvása a hold ciklusaihoz köthető 29,5 napos hullámzást mutatnak.

A teliholdat megelőző napokon az emberek később fekszenek le, és kevesebbet alszanak.

A tudósok észak-argentinai falvakban élő őslakos közösségek és az amerikai nagyvárosban, Seattle-ben élő diákok alvási szokásait összehasonlítva ugyanazt a hullámzást mutatták ki. Az alvásbeli eltérések markánsabbak voltak ott, ahol nem volt villamoshálózat.

Az alvás hosszában átlagosan 46–58 perces eltéréseket mértek, a lefekvés idejében átlagosan 30 perces kilengések voltak. A legkevesebbet a telihold előtt három–öt nappal aludtak az emberek.

A hold alvásra gyakorolt hatása eddig vitatott kérdés volt, de a szóban forgó vizsgálat során a kutatók különleges, csuklóra erősíthető eszközökkel követték az alanyok alvását, szemben az önállóan végzett naplózással. Az adatok minőségét javította továbbá, hogy több holdcikluson keresztül követték a vizsgált személyeket, így kiszűrhették az esetleges egyéni kilengéseket.

A kutatást vezető Horacio de la Iglesia szerint az adatok mutatják, hogy a villamosítás és a mesterséges fény komolyan befolyásolja alvási szokásainkat.

A falusi Toba-Qom közösségeknél végzett mérések egy második ritmust is felfedeztek, amely a telihold és újhold váltakozásának 15 napos körforgását követi.

Rovatok