Index Vakbarát Hírportál

Szputnyik V: 91,6 százalékos eredménnyel zárult a klinikai teszt

2021. február 2., kedd 14:55 | aznap frissítve

A harmadik fázis eredménye alapján a nyugati vakcinákkal egyenértékű a koronavírus elleni orosz oltóanyag.

A Lancet orvosi szaklapban publikált eredmények alapján sikeresen vette a klinikai kipróbálás harmadik fázisát az orosz Gamaleja Intézet SARS-CoV-2 vírus elleni oltóanyaga, a Szputnyik V.

A vakcina 91,6 százalékban megvédte a beoltottakat a koronavírustól,

és ezzel egyenértékűnek bizonyult a nyugati fejlesztésű vakcinákkal.

A kétdózisos oltás klinikai tesztjének nemzetközi sztenderdeknek megfelelő harmadik fázisát húszezer résztvevővel végezték. Az első oltást követő 21 napban 16-an mutatták Covid–19-fertőzés tüneteit, szemben a placebóval oltott kontrollcsoporttal, ahol 62 eset fordult elő. Az oltottak között nem fordult elő súlyos eset.

A 60 felettiekkel végzett 2144 fős vizsgálatnál az oltás 91,8 százalék volt a tesztet fertőzés nélkül befejezők aránya.

A vakcinát kifejlesztő orosz gyártó közleménye szerint az oltást követően a tesztelésben részt vevők szervezetében 1,3-1,5-ször magasabb antitestmennyiséget mutattak ki, mint azoknál, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. Sem súlyosabb mellékhatásokról, sem allergiás rohamokról nem számoltak be a tesztelés utolsó fázisából. 

Engedélyeztük

A Politico tudósítása megjegyzi, hogy az Európai Unióban egyedül Magyarországon engedélyezték az orosz oltóanyagot, amelyet az EU-n kívül Fehéroroszországban és Szerbiában hagytak jóvá. A szert kifejlesztő Gamalya Intézet közleménye szerint február első hetében 12 országban, köztük Magyarországon kezdik meg az alkalmazását. 

Az oltás nemzetközi népszerűsítését végző Russian Direct Investment Fund az Európai Gyógyszerügynökséggel folytatott tárgyalásai eredményeként februárban 40 ezer jelentkezőn kezdik meg a Szputnyik V. európai kipróbálását.

A Lancetben megjelent eredményeket kommentáló nyugati szakértők szerint „az eredmények világosak”, és a Szputnyik teljes joggal csatlakozhat a Covid–19 elleni küzdelemben bevetett oltóanyagokhoz.

A gyártó cég szerint a forgalomban lévő legolcsóbb vakcinák egyike lehet, oltásonként 10 dollár alatti átlagárral. 

Rovatok