Index Vakbarát Hírportál

Új generációs vírusellenes szer a láthatáron

2021. február 3., szerda 09:24

Nemcsak a Covid–19, de több más légúti vírusfertőzés ellen is használ.

A Nottingham Egyetem munkatársai által a Viruses szaklapban publikált cikk olyan hatóanyagról számol be, amely nemcsak a jelenlegi, de akár a következő járványban is nagyon hasznos lehet. 

A Kin-Chow Chang professzor által vezetett kutatásban a Nottingham Egyetem állatorvosi kara, az állat- és növényegészségügyi ügynökség (APHA), a Kínai Mezőgazdasági Egyetem és a Pirbright Intézet vett részt.

A thapsigargin egy széles spektrumú vírusellenes szer, ami a koronavírusok, az RSV és az influenza-A ellen is hatásos. A széles spektrumú hatás azért nagyon hasznos, mert a légzőszerveket fertőző vírusok tünetek alapján nem megkülönböztethetőek – a szer azonban vírusteszt nélkül alkalmazható.

A thapsigargin egy új generációs szer, ami a kezelt szervezetre hatva fejti ki hatását, szemben a konvencionális vírusellenes szerekkel, amelyek magát a vírust támadják.

A kutatás szerint a növényi eredetű vírusellenes szer nagyon hatékony általános vírusellenes immunválaszt generál a szervezetben. További megállapításaik:

A jelenlegi járvány is rámutatott, hogy nagy szükség van hatásos vírusellenes szerekre és oltásokra a fertőzés ellen. Mivel a jövőbeli járványok is vélhetően állati eredetűek lesznek, ahol állatról emberre és emberről állatra szállhat a ragály, az új generációs vírusellenes szereknek, mint a thapsigargin, kulcsszerepe lehet a fertőzések megakadályozásban állatoknál és embereknél egyaránt

– mondta Chang professzor.

Egyértelműen további tesztekre van szükség, de a jelenlegi eredmények alapján a thapsigargin és származékai ígéretes kezelést jelentenek a Covid–19 és influenzavírusok ellen, illetve potenciálisan a következő világjárvány ellen is

– tette hozzá.

Rovatok