Index Vakbarát Hírportál

Így gyógyítja az agyi infarktust az úttörő magyar kutatás

2021. február 8., hétfő 11:01

A pszichedelikus anyagból kanadai cég fejleszt gyógyszert.

A dimetiltriptamin (DMT) csökkentette a károsodást és javította a felépülést agyi infarktus esetén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Vascularis Neurológiai Tanszék csoportjának az Experimental Neurologyban megjelent kutatása szerint.

A DMT az amazóniai esőerdőben évszázadok óta használt népi gyógyászati főzet, az ayahuasca egyik fő hatóanyaga. Nagy dózisban hallucinogén hatású, emiatt a feketepiacon kábítószerként is árulják.

Nagyon fontos kérdés a DMT jövőbeni gyógyászati felhasználásával kapcsolatban, hogy sikerül-e olyan dózisban is elérni vele a terápiás hatást, ami még nem okoz hallucinációkat a páciensekben. Egy agyi infarktusban szenvedő betegnek ugyanis legkevésbé érzéki csalódásokra van szüksége, hiszen ez komoly zavartságot és stresszt okozhatna a számára. A tervezett humán vizsgálatok elsődleges feladata a terápiás hatás igazolásán túl épp ezeknek a potenciális mellékhatásoknak a kiküszöbölése lesz.

– ismerteti Nardai Sándor adjunktus.

Először Frecska Ede professzor úr debreceni kutatócsoportjának sikerült laboratóriumi körülmények között, sejtvonalon igazolnia, hogy a DMT oxigénhiányos környezetben képes elősegíteni a sejtek túlélését. A mi munkacsoportunk a sejteken kimutatott előzetes adatokra alapozva tervezte meg a vizsgálatait az agyi infarktus patkánymodelljén Nagy Zoltán professzor úr vezetésével.

– mondja a szakember arról, hogy hogyan merült fel az anyag alkalmazása.

A DMT működésének pontos hatásmechanizmus egyelőre nem ismert, de a stroke-ot követő gyulladásos reakció csökkentése, a sejtek túlélésének növelése és az idegsejtek közötti kapcsolatok újjáalakulásának serkentése egyaránt szerepet játszhat az észlelt hatásban.

A kisállatokon nemcsak az agyi infarktus kiterjedése csökkent jelentősen a DMT-kezelés mellett, hanem az infarktus által megbénított végtag is sokkal gyorsabban regenerálódott. 

– mutat rá Nardai Sándor.

A kutatókat a tavaly májusi publikáció nyomán közvetlenül kereste meg egy kanadai gyógyszeripari vállalat, az Algernon Pharmaceuticals Inc., amely az eredmény ténylegesen bevethető gyógyszerré fejlesztésén dolgozik.

(Borítókép: Az agyi infarktusos patkányok a „lépcsőkísérlet” közben. A DMT-kezelést kapott állat a bénult végtagjával is képes felvenni a cukrokat, a kontroll ugyanakkor nem. Fotó: László Marcell)

Rovatok