Index Vakbarát Hírportál

Egészségi állapotot figyel az új elektronikus bőrtapasz

2021. február 17., szerda 08:21

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem mérnökei fejlesztettek ki egy puha, nyújtható elektronikus bőrtapaszt, amely az egészségügyi állapotunkat folyamatosan nyomon követi.

A kis kütyü nem csak a vérnyomást és a pulzust követi, de a viselő glükóz-, laktát-, alkohol- vagy koffeinszintjét is méri – tudósít a Techxplore. Ez az első olyan viselhető eszköz, ami egyszerre figyeli a kardiovaszkuláris jeleket és az emberi test több biokémiai szintjét is.

Ez a fajta hordható eszköz különösen hasznos lehet azoknak az embereknek, akiknek alapbetegségeik vannak, mivel így rendszeresen figyelemmel tudják kísérni saját egészségüket.

– állítja Lu Yin, nanomérnöki PhD-hallgató a UC San Diego Egyetemen és egy orvosbiológiai tanulmány társszerzője. Yin azt is hozzátette, hogy szerinte remek eszközként szolgálhatna a betegek távfelügyeletéhez is, különösen a Covid–19-járvány idején, amikor az emberek igyekeznek minimálisra csökkenteni a klinikai látogatásaikat.

Magas vérnyomás és cukorbetegség esetén különösen hasznos

Egy ilyen eszköz hasznos lehet a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő betegek számára, akiknél nagy a kockázatot jelent egy súlyosan Covid-19 megbetegedés. Használható a vérmérgezés (szepszis) megjelenésének beazonosítására is, amelyet a vérnyomás hirtelen csökkenése és a laktátszint gyors emelkedése jellemez.

Egy olyan puha bőrtapasz, amely mindezt meg tudja valósítani, kényelmes alternatívát kínál az intenzív osztályon lévő betegek számára is, ideértve a Techxplore cikke szerint a csecsemőket is, akiknél a vérnyomás és más létfontosságú jelek folyamatos ellenőrzésére lehet szükség. Ezek az eljárások jelenleg katéterek behelyezésével járnak és a kórházi monitorhoz kötik a betegeket.

Az újdonság itt az, hogy sokféle szenzort használunk, és összevonjuk őket egyetlen kis tapaszon, ami olyan kicsi, mint egy bélyeg.

– mutat rá Joseph Wang, a UC San Diegó-i nanotechnológiai professzora és az említett orvosbiológiai tanulmány másik társszerzője, és még azt is hozzátette, hogy a fentiekben taglalt tömérdek információt anélkül tudják összegyűjteni, hogy az kellemetlenségeket okozna a pácienseknek, vagy megszakításokat a mindennapjaikban.

Összefogás

Ez az elektronikus tapasz egyszerre két úttörő erőfeszítés eredménye is a UC San Diego Kaliforniai Egyetem hordozható szenzorok kutatásával foglalkozó központjában, amelynek Wang az igazgatója. Wang laboratóriumában olyan hordozható eszközöket fejlesztettek ki, amelyek képesek egyszerre több jel – kémiai, fizikai és elektrofiziológiai – megfigyelésére a testben.

Sheng Xu, a UC San Diegó-i nanotechnikai professzorának laboratóriumában pedig a kutatók puha, rugalmas elektronikus bőrtapaszokat fejlesztettek ki. E két laboratórium összefogásával a kutatók létrehozták az első rugalmas, nyújtható hordható eszközt, amely egyesíti a kémiai érzékelést (glükóz, laktát, alkohol és koffein tekintve) a vérnyomásméréssel.

Rovatok