Index Vakbarát Hírportál

A következő járványnál is segít a lezárás

2021. február 22., hétfő 09:43 | aznap frissítve

A társadalom viselkedésének megváltoztatása, vagyis a korlátozás az egyik leghatékonyabb módszer. Az influenzát is megállítja.

Az új-zélandi St. Jude Gyermekklinika munkatársai által a Nature Communicationsben publikált cikk szerint az otthonmaradás és az üzletek bezárása nemcsak a koronavírus terjedését vetette vissza, de hatékony eszköz lehet például influenzajárvány idején.

Az eredmények azt mutatják, hogy az országban végrehajtott „nem gyógyszeres beavatkozás” váratlan csökkenést hozott az influenza és más légúti fertőzések terén.

Az új-zélandi tanulság, hogy a szigorú nem gyógyszerészeti intézkedések, ha elég korán vezetik be őket, hatásosak lehetnek a jövőbeli súlyos járványok leküzdésében. Ezek olyan dolgok, amiket a viselkedésünkkel tudunk befolyásolni, vakcinák és vírusellenes gyógyszerek nélkül

– mondta a tanulmány szerzője, Richard Webby PhD, a St. Jude Gyermekklinika infektológiai osztályának munkatársa.

Új-Zélandon tavaly február végén jelent meg a Covid–19. Az ország távolságtartással, teszteléssel és kontaktuskutatással vette fel a harcot a vírus ellen. Március 25-től egy hónapra – az ország határait is érintő – lezárásokat és kijárási korlátozásokat jelentettek be – ez pár héttel előzte meg az influenzaszezont. Az intézkedések nyomán májusra normalizálódott a járványhelyzet, amit szigorú beutazási szabályokkal sikeresen védenek.

Drámai csökkenés mutatkozott az influenza, a parainfluenza, a nátha és az újszülötteket fenyegető RSV-megbetegedésekben. Az influenza esetében a kutatók 99,9 százalékos visszaesést mutattak ki, ehhez azonban hozzájárult, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen meleg tél az országban.

Rovatok