Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Moderna dél-afrikai variáns elleni vakcinája

2021. február 25., csütörtök 09:42 | aznap frissítve

A dél-afrikai koronavírus-variáns ellen jobb védelmet nyújtó új oltóanyagot nyújtott be a Moderna az Egyesült Államok nemzeti egészségügyi intézetéhez – jelentette be a cég szerdán.

Készen áll a klinikai kipróbálásra az mRNA-1273.351 nevű oltóanyag, amelynek célja annak kiderítése, hogy megfelelő védelmet nyújt-e a dél-afrikai Covid–19-változat ellen emlékeztető oltásként.

Mint ismert, a Dél-Afrikában kimutatott B.1.351 jelű vírust tartják az egyik legveszélyesebbnek, mert olyan jelentősen különbözik a világjárványt okozó vuhani változattól, hogy az immunizáció kevésbé hatásos ellene. A Moderna közölte, hogy a cég kétdózisos vakcinájával kezelteknél is kisebb immunválaszt mértek a dél-afrikai variánsra. Január 25-én közölték, hogy dolgoznak a módosított vakcinán.

A cég vezérigazgatója, Stephane Bancel a CNBC-nek elmondta, hogy az új oltóanyag mindössze 30 nap alatt készült el. Hozzátette: ha szükséges, készen állnak más variánsok elleni vakcinák elkészítésére is.

A Moderna készen áll; annyi változtatást eszközölünk a vakcinánkon, amennyi szükséges, amíg a járványt meg nem fékezzük. Demonstrálni szeretnénk, hogy az emlékeztető oltások, ha kell, kisebb adagban is alkalmazhatók – így jóval több dózissal láthatnánk el a világot 2021-ben és 2022-ben

– fogalmazott a vezérigazgató a Moderna közleményében.

A cég jelenleg három immunizációs utat vizsgál: az egyik egy kisebb dózisú variáns elleni emlékeztető oltás lenne, a másik az eredeti oltás és a variánsok elleni kombinált 50 mikrogrammos egydózisos oltás, a harmadik a variánsok ellen védő harmadik dózis.

Gyorsítják az engedélyezést

Az amerikai szövetségi gyógyszerfelügyelet hétfőn közölte, hogy friss szabályaik szerint a variánsokkal szemben kifejlesztett módosított Covid–19-vakcinákon nem kell újravégezni a teljes klinikai tesztelést.

Az Egyesült Államokban jelenleg 1881 brit variánssal (B.1.1.7) fertőzött eset ismert, a dél-afrikai változatot 46 betegnél mutatták ki, míg a brazil P.1 variánssal öt amerikait fertőzött meg.

A Moderna közleménye szerint idén 700 millió adag oltóanyagot tudnak előállítani. Jövőre 1,4 milliárd adag vakcinát gyártanak a jelenlegi 100 mikrogrammos dózisok mellett. Amennyiben az 50 mikrogrammos oltás beválik, úgy 2,8 milliárd adag juthat az oltásra váróknak.

(Borítókép: Craig F. Walker / The Boston Globe / Getty Images)

Rovatok