Index Vakbarát Hírportál

Két új Covid–19-vakcinát engedélyeztek Kínában

2021. február 26., péntek 09:36

A kínai nemzeti gyógyszerhivatal feltételes engedélyt adott a CanSino Biologics és a Sinopharm koronavírus elleni oltásainak alkalmazására.

A CanSino Ad5-nCov nevű oltóanyaga az első kínai egydózisos vakcina, és a tesztek eredményei szerint 65,28 százalékban védte a beoltottakat 28 nap után. 2–8 fok között tárolható, ideális gyengébb egészségügyi infrastruktúrával rendelkező területeken való alkalmazásra. Technikailag adenovírusalapú vakcina az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltóanyagához hasonlóan.

A CanSino vakcináját a kínai hadsereg kutatóintézeteiben fejlesztették ki Csen Vej vezetésével. Tavaly június óta a kínai hadsereg 150 ezer tagját oltották vele – katonai oltóanyagként a nagyközönség számára nem volt elérhető. A kipróbálás utolsó szakaszát 40 ezer önkéntes bevonásával Argentinában, Chilében, Mexikóban, Oroszországban és Pakisztánban végezték. Mexikóban és Pakisztánban azóta engedélyezték is az Ad5-nCov használatát.

Az állami Sinopharm új vakcináját a Vuhani Biológiai Intézetben fejlesztették, a már korábban engedélyezett és nálunk is alkalmazott pekingi fejlesztésű, első Sinopharm-vakcinához hasonlóan ez is elölt vírusokkal immunizál. A vuhani intézmény oltóanyagát tavaly június óta használják, a Sinopharm közleménye szerint 72,51 százalékos hatékonyságú.

Közlésük szerint az Egyesült Arab Emírségekben végezték klinikai tesztelését, de a tesztek helye vagy a résztvevők száma nem ismert.

A CanSino-vakcinát fejlesztő katonai kutató, Csen szerint a cég évi 300 millió oltás előállítására lesz képes – ezt az információt a tőzsdei bevezetésre készülő cég egyelőre nem kommentálta. A Sinopharm vuhani vakcinájából évi 100 millió adagot tudnak majd előállítani.

Kína eddig négy hazai gyártású, Covid–19-vakcinát engedélyezett. A csütörtöki bejelentés előtt engedélyezett első két vakcina gyártói, a Sinopharm és a Sinovac egy-egy milliárd adag legyártását vállalták idén.

Rovatok