Index Vakbarát Hírportál

Ultrahang lehet az Alzheimer-kór gyógyításának a kulcsa

2021. március 17., szerda 05:57

Amerikai kutatók sikeresen nyitották meg a vér–agy gátat, ami lehetővé teszi a közvetlen gyógyszeres kezelést, és önmagában is javította a betegek állapotát.

A West Virginia Egyetem orvosi karának kutatói MRI-felvételekkel végzett ellenőrzések nyomán arra jutottak, hogy különböző agyi területek ultrahangos kezelése javulást hozhat az Alzheimer-kórnál. A Radiology szaklapban megjelent eredmény áttörést jelenthet a betegség kezelésében – tudósít a MedicalXpress.

Az Alzheimer-kór az idegrendszert romboló, máig gyógyíthatatlan betegség, ami demenciával, vagyis a szellemi képességek teljes leromlásával jár. Az amiloidnak nevezett fehérjék agyi felhalmozódásával és gyulladással járó Alzheimer-kór a demenciával kísért betegségek 80 százalékáért felelős.

A fókuszált ultrahang felhasználása újító technika az agyi betegségek és az Alzheimer-kór gyógyításában. Azért kellenek újító technikák, mert a hagyományos megközelítések eddig nem bizonyultak hatásosnak

– mondta a kutatást vezető Rashi Mehta, a Neuroradiológiai Tanszék professzora.

A West Virginia Egyetemen 2018 óta kísérleteznek a vér–agy gát ultrahangos megnyitásával korai stádiumú alzheimeres pácienseknél.

A vér–agy gát nagyon nagy akadály volt a legsürgetőbb neurológiai rendellenességek kezelésében. A vér–agy gát visszafordítható és nem invazív megnyitása a mély agyi területeken, mint a hippokampusz, új lehetőséget jelent az Alzheimer-kór kezelésében

– fogalmazott Ali Rezai, a kutatásban részt vevő Rockefeller Idegtudományi Intézet munkatársa.

Az agy belsejében elhelyezkedő hippokampuszt azért célozzák, mert ez az agyterület felelős a tanulásért és emlékezetért, illetve ezt a területet érinti legsúlyosabban az Alzheimer-kór.

Beindult az elvezetés

Mehta professzor a kontrasztanyag útját követve MRI-n vizsgálta az ultrahangkezelés hatását. Az MRI-k alapján az ultrahangos beavatkozás hatására gyógyulási folyamatok indultak meg az elvezető erek környékén.

Váratlan volt, amit láttunk, és új tudással szolgált az agy fiziológiájával kapcsolatban. A glimfatikus rendszert, ami egy folyadékelvezető és hulladékeltakarító rendszer az agyban, állatokon már tanulmányozták, de kérdéses volt, hogy tényleg megtalálható-e az emberi agyban. A felvételek nemcsak bizonyítják, hogy létezik, de azt is mutatják, hogy az ultrahang módosítja a folyadék mozgását és az immunreakciókat a rendszer körül

– mondta Mehta.

Ez a megfigyelés fontos részlet annak a fiziológiai mechanizmusnak a megértésében, amely a fókuszált ultrahang hatására megváltoztatja az amiloidszinteket, és felhasználható az Alzheimer-kór és más agyi rendellenességek gyógyítására

– tette hozzá.

Az ultrahangkezelés tehát önmagában is pozitív hatással járt, de a fő célja, hogy az agyi érfalakon keresztül gyógyszereket juttathassanak mélyen fekvő agyi területekhez, ami sok más betegségben is fontos lehet.

A kutatást az ultrahangkezeléshez használt eszköz, az INSIGHTEC finanszírozta.

Rovatok