Index Vakbarát Hírportál

A vér bomlásterméke védi a koronavírust az antitestektől

2021. április 23., péntek 11:07

Jelentősen rontja a szervezet védekezését. Eddig nem tudták, hogy magas antitestszint mellett miért lesz valaki súlyosan beteg.

A Francis Crick Intézet munkatársai kiderítették, hogy bizonyos, minden emberben előforduló anyagok segíthetnek a vírusnak az immunreakció elhárításában – felfedezésüket a Science Advances csütörtöki számában publikálták.

A londoni Imperial College, Kings College és UCL részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy a bilirubin és biliverdin elnyomja az antitestek koronavírusok elleni hatékonyságát.

A szakemberek az immunválaszok hatékonyságának különbségeit kutatva vették észre, hogy a biliverdin erősen kötődik a vírus felületén található tüskefehérjéhez. Krio-elektronmikroszkópos és röntgen-krisztallográfiás vizsgálattal megállapították, hogy a biliverdin a tüske egy kisebb szakaszához kötődik, és annyira stabilizálja a tüskefehérjét, hogy az antitestek nem képesek a célpontjukhoz kapcsolódni és semlegesíteni a vírust.

A biliverdin és a bilirubin a vörösvérsejtekben található hemoglobin bomlásterméke, előbbi zöldes, utóbbi sárgás színű. A májban keletkezik, és epefestékként a bélbe kerülve a széklettel ürül, de ez okozza sárgaságot vagy a bevérzések, zúzódások zöldessárgás színét is.

Amikor a SARS-CoV-2 megfertőzi a beteg tüdejét, károsítja az ereket, és az immunsejtek számának emelkedését okozza. Mindkét jelenség növeli a biliverdin és bilirubin szintjét a környező szövetekben. Minél több ilyen molekula van, a vírus annál nagyobb eséllyel menekül meg az antitestektől. Ez azért súlyos, mert a vírus saját károkozásának mellékhatásából húz hasznot

– magyarázza Annachiara Rosa, a kutatás szerzője, a Crick kromatinstruktúra- és mobil DNS-laborjának munkatársa.

A laboratóriumi vizsgálatok arra jutottak, hogy a biliverdin jelenléte akár 30-50 százalékkal csökkentheti az antitestek hatékonyságát. Ez megmagyarázhatja, hogy miért lehetséges, hogy vannak olyanok, akik magas antitestszint mellett is súlyosan megbetegednek a vírustól.

(MedicalXpress)

Rovatok