Az ásványok versengenek a felszívódásért, egyik vitamin lebontja a másikat. Az egyik élelmiszer vérhígító, a másik vashiányt okozhat.
Magnézium és kalcium + multivitamin
A magnézium akadályozhatja a multivitaminban található ásványi anyagok felszívódását. A kalcium és magnézium segítenek a csontritkulás megelőzésében, de érdemes őket két óra különbséggel bevenni.
Kálium és kalcium
Mint általában az egyszerre bekerülő ásványi anyagok, ezek is versengenek a felszívódásért, így együtt kevesebb jut belőlük a szervezetbe, mint külön.
D-, E- és K-vitamin
Tudományos vizsgálatok szerint a K-vitamin felszívódása csökken más zsírban oldódó vitaminok jelenlétében. Káros hatása nincs, egyszerűen csak nem hatékony egyszerre bevenni őket, ezért érdemes 2 órát hagyni bevitelük között.
Ómega-3 + Gingko biloba
A halolajban található ómega-3 zsírsav a szívnek jó, a Gingko biloba az agynak, azonban mindkettő vérhígító tulajdonságú, egyszerre bevéve komolyan hátráltathatják a véralvadást.
Fokhagyma és vérhígítók
Az előző kombinációhoz hasonlóan túlzottan visszavetheti a véralvadást, ami akár belső vérzést is okozhat. A fokhagymán kívül vérhígító hatású a gyömbér és az E-vitamin is.
K-vitamin és vérhígítók
A K-vitamin akadályozza a vérhígítók hatását. A K-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a kel, saláta, brokkoli és csicseriborsó ugyanilyen hatással vannak, ahogyan az immunerősítőként echinacea is. Ezeket érdemes komolyan venni, mert növelhetik az agyvérzés esélyét.
Réz + cink
A rézhiány tünetei a fáradtság, gyengeség, törékeny csontok, fázósság és fokozott hajlam zúzódásokra. A cink segít az immunrendszer erősítésében, azonban csökkenti a réz felszívódását.
Vas és zöld tea
A zöld tea ugyan nem kiegészítő, hanem egy antioxidánsokban gazdag ital, a vassal azonban ütik egymást. A zöld tea hosszú távú túlzott fogyasztása vashiányt okozhat. A vas ugyanakkor negligálja a zöld tea jótékony hatását.
Antibiotikumok és vas
A vasbevitelt támogató kiegészítők negatívan hathatnak az antibiotikumok – különösen a tetraciklinek közé tartozó antibiotikumok – hatásosságára, egyidejű bevételük ezért kerülendő.
C-vitamin és B12
Kutatási eredmények szerint az aszkorbinsav lebontja a B12-vitamint az emésztőrendszerben, ezért érdemes kétórás különbséggel alkalmazni ezeket.
Mi újság a multivitaminokkal?
Felmerülhet a kérdés, hogy ha a tápanyagok ilyen komolyan befolyásolják egymás felszívódását, hogyan kaphatók egyáltalán multivitaminok? A magnézium például javítja a D-vitamin-szintet, de az A-vitamin csökkenti a D-vitamin-felvételt. A multivitaminok formuláját úgy állítják össze, hogy minimalizálják a kölcsönhatásokat, a csomagolást megvizsgálva ezért láthatjuk, hogy bizonyos vitaminokból a napi ajánlott bevitel nagyobb százalékát tartalmazzák, míg másból kevesebbet.
A dolog hátulütője, hogy ha valakinek például A-vitamin-hiánya van, az nincs kisegítve a multivitaminnal, az érem másik oldala, hogy ugyanígy túltolhatók például a zsírban oldódó vitaminok, ami szintén egészségügyi problémákhoz vezethet.
(The Healthy, MDLinx, Yahoo!)
(Borítókép: C-vitamin-tabletták. Fotó: Kirsty O'Connor / PA Images / Getty Images)