Index Vakbarát Hírportál

Lehozzák a Dakotát a Gauli-gleccserről

2018. szeptember 18., kedd 16:25

Kiszabadítják a hóból annak az amerikai katonai repülőgépnek a maradványait, amelyik több mint 70 éve szenvedett balesetet egy svájci gleccseren, írja az MTI. A svájci légierő hétfőn közölte, hogy elkezdték kiemelni a darabjait.

A Dakota C-53 1946 novemberében Bécsből tartott Pisába, azonban a ködben eltévedt. A pilóta kényszerleszállást hajtott végre a több mint 3300 méter magas svájci Gauli-gleccseren. Ugyan a 12 ember, aki a gépen utazott, túlélte a balesetet, több napot kellett várniuk, amíg a keresésükre indult repülőgépen ülők a felhők közötti résen át észrevették őket.

A svájci légierő pilótái ekkor két kisebb repülővel leszálltak a gleccserre, hogy a szerencsétlenül járt amerikaiakat kimentsék. Svájc ezt az akciót tekinti az első légi hegyi mentésnek – mondta Jürg Nussbaum, a légierő szóvivője.

A Dakota 2012-ig rejtőzött a hó alatt, a felmelegedés miatt ekkor kezdett néhány része láthatóvá válni. Idén nyáron újabb darabjai bukkantak ki a hóból. A roncsot kiszabadító szakemberek eddig kéttonnányi anyagot találtak, benne többek között a gép motorját, a propellert és gyapjútakarókat.

Rovatok