Index Vakbarát Hírportál

Igazi régészeti különlegességre bukkantak Pompeji romjai között

2018. október 5., péntek 21:32

Újabb különlegességre bukkantak Pompeji romjai közt: az eddig ismert legnagyobb, ráadásul különösen jó állapotban megőrződött házitemplomot (lararium) is tartalmazó ókori római házat - írja az MTI. 

A láreszeknek, az otthon római őrzőinek ajánlott házi szentélyt befogadó szoba, amelyet pénteken mutattak be a sajtónak, igazi "elvarázsolt kert" a szakértők szerint.Massimo Osanna, a régészeti park igazgatója szerint ez "egy csodálatos és titokzatos terem", egy olyan kincs, amelyet alaposan át kell tanulmányozni. 

Falain többek között kígyók, egy páva, egy fekete vadkannal küzdő aranyszínű szörny, madarakkal tarkított égbolt, egy kút és egy félig ember, félig kutya alak portréja látható. Az ókori római időkben a lararium, vagy házitemplom a jómódú házak bejáratának közelében kialakított oltárhely volt, ahol áldozatokat mutattak be és imádkoztak az istenekhez.

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta. 

Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. A megőrződött település 44 hektárját feltárták. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része.

Rovatok