Index Vakbarát Hírportál

Változatos módszerekkel végezték ki a nőket

2019. március 21., csütörtök 12:39

Százhúsz évvel ezelőtt, 1899. március 20-án végezték ki villamosszékben az első nőt New Yorkban. Az amerikai Martha M. Place gyűlölte és megvetette nevelt lányát, ezért 1898 februárjában, míg férje munkában volt, brooklyni otthonukban savat öntött a szemébe, majd megfojtotta. Mikor férje hazaért, őt egy fejszével támadta meg, de a férfi túlélte a támadást – írja a korabeli San Francisco Call nevű lap. A bíróság halálbüntetést mért Marthára. A villamosszékes módszert alig nyolc évvel korábban kezdték el alkalmazni.

A nő a Sing Sing nevű börtönbe került, ahol a következő év március 20-án, hétfő délelőtt tizenegykor fekete ruhájában odavezették a székhez. Tizenkét tanú nézte végig, ahogy felemelték a nő szoknyáját, és egészen a cipőig letűrték a zokniját, hogy a jobb bokájára rögzítsék az elektródát. A szoknya visszakerült a helyére, a hosszú ősz haját elfésülték az útból, hogy az elektródának a homloknál is helyet csináljanak. A nőt két áramütéssel végezték ki.

Ha halálbüntetésről beszélünk, leggyakrabban automatikusan férfi bűnözőkre, sorozatgyilkosokra, predátorokra gondolunk. Mégis az évszázadok alatt – bár elenyésző számmal – nőket is bőven küldtek a halálsorra.

1632 júniusától 2015. szeptember 30-ig 702 nőt végeztek ki az Egyesült Államokban.

Érdekesség, hogy már a korai kivégzésekről is részletes adatok maradtak fent. Az első részleteiben feljegyzett kivégzés egy gyerekgyilkosság miatt történt: 1632 nyarán egy June Champion nevű fehér, háztartásbeli nőt akasztottak fel. 

Miért kaptak halálos ítéletet?

David V. Baker egy egészen vaskos könyvet szentelt az Egyesült Államok női kivégzéseinek, Women and Capital Punishment in the United States címmel. Eszerint ahhoz, hogy megértsük, miért végezték ki a nőket a történelem során, fontos megértenünk az adott korok társadalmi és politikai hátterét. Baker azt írja, 

a nők kivégzése az Egyesült Államokban egyenes következménye volt elnyomásuknak és tehetetlenségüknek.

Baker a női kivégzéseket az 1632-es koloniális Amerikától egészen 2015-ig vizsgálta, ezt három időszakra osztotta:

Hogy végezték ki őket?

A kivégzett nők 75 százalékáról nem tudni, hány éves korukban haltak meg, erről nincs feljegyzés. A meglévő adatokból viszont annyi kiderül, hogy 

a fekete nőket fiatalabb korukban végezték ki, mint a fehéreket:

A kivégzéses módszerek egészen változatosak: akasztás kötéllel vagy lánccal, sortűz, villamosszék, gázkamra, méreginjekció, élve elégetés vagy ketrecbe zárás, amivel a nép szeme láttára, hosszú szenvedés után haltak meg.

Az Egyesült Államok női halálraítéltjeinek legnépszerűbb büntetése ezek közül az akasztás volt:

65 százalékukat ítélték akasztás általi halálra,

a fehér nők 83, a fekete nők 86 százalékát. A többieknél viszont már újra megoszlott a módszer: ha nem akasztották a fehér nőket, akkor gázkamrába vagy villamosszékbe küldték őket, a fekete nőket viszont elégették, lánccal akasztották fel vagy ketrecbe zárták.

Az is érdekes, hogy milyen pozícióban éltek vagy dolgoztak ezek a kivégzett nők. Az elérhető adatok alapján

(Borítókép: Egy nő kivégzése elektromos székkel. A Le Petit Parisien nevű újság címlapkép részelete, 1899. április 2. Fotó: Leemage / UIG via Getty Images / Getty Images Hungary)

Rovatok