Index Vakbarát Hírportál

Rakományával együtt találtak meg egy római kori hajóroncsot Ciprusnál

2019. június 27., csütörtök 17:03 | aznap frissítve

Első ízben fedeztek fel egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli, római kori hajóroncsot Ciprus partjainál, írja az MTI. A ciprusi régiségügyi minisztérium közlése szerint a roncsot a szigetország  délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában találták. A roncsok közül főleg bor és olaj tárolására használt amforák kerültek elő, amelyek nagy valószínűséggel a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia és a mai Szíria területéről származnak.

Ez az első érintetlen római kori hajóroncs, amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tenger keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről - írta a minisztérium.

A roncsot a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek, és hamarosan a roncsot is előzetes vizsgálat alá vehetik. 

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezés is született. Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy i. e. 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartanak számon.

Rovatok