Index Vakbarát Hírportál

A hőségtől egyszerűen felrobbant az emberek koponyája Pompeiiben

2019. augusztus 28., szerda 15:53

Új eredményeket hozott egy Pompeiiben és környékén végzett olasz régészeti feltárás a híres vulkánkitörés áldozatainak haláláról. A kutatók szerint az embereknek egy pillanat alatt elpárologtak a testnedveik és felrobbant a koponyájuk, még mielőtt a forró gázokból és olvadt kőzetekből álló vulkanikus törmelékár elérte volna őket.

Az időszámítás szerint 79-es vulkánkitörés után a 4-500 fokos forróság lényegében azonnal elpárologtatta a Pompeii környékén maradtak testnedveit és lágy szöveteit – állapította meg a Nápolyi Egyetem Pierpaolo Petrone vezette kutatócsapata.

Az eredmény a Pompeii melletti Herculaneum tengerpartján megmaradt emberi maradványok újabb elemzéséből származik. Az ókori Herculaneum tengerpartján különösen jó állapotban maradt fent 140 holttest, azoké, akik a hajókban kerestek – hiába – menedéket. Mielőtt a nyolcvanas években a régészek megtalálták őket, azt hitték, hogy a város lakói időben elmenekültek Pompeii nagy részéhez hasonlóan; az ókori romváros lakosságának zöme, talán 90 százalékuk az előző napok sorozatos földrengései és a várható vulkánkitörés miatt elmenekült. A hajókban megmaradtak az új kutatás szerint nem fulladásos halált haltak, hanem velük is a hőség végzett, méghozzá pillanatok alatt.

A Vezúv 78-as kitörése piroklasztikus jellegű volt, vagyis a robbanásos kitörés következtében mérgező forró gázokból, olvadt kőzetekből és törmelékből álló több száz fokos ár zúdult alá. Az áldozatok nagy része az eddigi kutatások szerint ettől fulladhatott meg, míg másokat a hamueső miatt leszakadó gerendák, tetőzetek ütöttek agyon.Az új kutatás azt támasztja alá bizonyítékokkal, hogy pontosan hogyan haltak meg a forróságtól az áldozatok – egészen brutálisan, de egy pillanat alatt.

A nápolyi kutatók szerint a forró vulkáni felhő miatt azonnal felforrtak és elpárologtak a herculaneumi polgárok és rabszolgák testnedvei, koponyatetőjük pedig gyakorlatilag szétrobbant. A fő bizonyíték a koponyákon és más csontokon lévő fekete és vörös elszíneződések, melyek a tömegspektrométeres elemzés szerint nagy mennyiségű vasat tartalmaznak. Mivel a vulkáni anyagban nem volt vas, ezeknek máshonnan kellett származniuk: belülről, az elevenen felforró áldozatok véréből.

A 4-500 fokos hőség a kutatók szerint azonnal végzett a vulkán elől menedéket keresőkkel. A hajókban lévők lényegében normál testhelyzetben voltak, aminek az egyetlen lehetséges oka, hogy gyorsabban haltak meg, és az izmaik hamarabb párologtak el, mint hogy lett volna idejük görcsbe rándulni. A hús helyét Herculaneumban egyetlen pillanat alatt hamu foglalta el.

Rovatok