Index Vakbarát Hírportál

Visszakapta Egyiptom a tavaszi forradalom idején ellopott szarkofágot

2019. október 2., szerda 08:41

Visszaadták az amerikai hatóságok Egyiptomnak a 2011-es tavaszi forradalom idején ellopott szarkofágot. Nedzsemankh pap aranyozott koporsóját a New York-i Metropolitan Múzeum (MET) két éve vásárolta meg.

A MET azután szolgáltatta vissza a műtárgyat, miután iderült róla: az arab tavasz zűrzavaros időszakában egyszerűen ellopták az észak-afrikai országból. A szarkofág időközben megérkezett Egyiptomba és október 1-jén, kedden be is mutatták az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumában.

Az egykor a Ptolemaida-kor magas rangú papjának múmiáját őrző koporsót a MET egyik kiállítása középpontjába emelte tavaly. A tárlat idén februárban ért véget, amikor a New York-i hatóságok lefoglalták a szarkofágot.

Egyiptomi, amerikai, német és francia bűnüldöző hatóságok közös vizsgálatuk során arra jutottak, hogy az időszámítás előtt 150 és 50 között készült szarkofágot az egyiptomi Minja régióból lopták el.

A szarkofág Dubajon, Németországon és Párizson át jutott el New Yorkba, a múzeum négymillió dollárért (1,2 milliárd forintért) vásárolta meg egy francia műkereskedőtől, akinek kiléte nem ismert. A múzeumnak egyéb dokumentumok mellett egy meghamisított, 1971-es egyiptomi kiviteli engedélyt mutattak be. A manhattani múzeum már a rendőrség nyomozása idején bocsánatot kért Egyiptomtól.

A nyomozás adatai szerint a szarkofág mellett több száz más antik, ókori egyiptomi műtárgyat is ellopott a multinacionális csempészhálózat, a következő hónapokban és években ezért további fontos műtárgyak kerülhetnek elő. (MTI)

Rovatok