Index Vakbarát Hírportál

Emberi csontokból épült falakat találtak Belgiumban

2020. február 22., szombat 15:47

Váratlan dologra bukkantak Belgiumban a genti Szent Bávó-katedrálisnál ásatásokat végző holland régészek: a katedrális mellé tervezett látogatóközpont helyének feltárása közben kilenc, emberi csontokból épített falat találtak – írja a Live Science.

A lelet egyedinek számít Belgiumban. Emberi csontokat jellemzően gödrökbe szórva vagy lazán rétegezve szoktak halomban találni, de ilyen strukturáltan, tudatosan beépítve még sose találkoztak velük – mondta Janiek De Gryse, az ásatásokat végző Ruben Willaert nevű cég régésze.

A falak építői egy régi temetőt üríthettek ki, vagy a templom korabeli renoválásakor, vagy azért, hogy helyet csináljanak újabb holttesteknek. Ilyenkor a maradványokat nem lehet csak úgy eldobni, hiszen a holtak feltámadásában bízó hívők szemében a csontok nagy jelentőséggel bírnak. A megőrzésük ezért olyan fontos volt, hogy olykor külön csontkamrákat építettek a temetők mellé, ahol megőrizhették a temetőben már el nem férő csontokat.

Rádiókarbonos kormeghatározás alapján maguk a csontok a 15. század második feléből származnak, de a falak valószínűleg jóval később, a 17. vagy korai 18. században épülhettek belőlük. Ezzel egybevágnak az írásos források, amelyek szerint a temetőt előbb a 16. század első felében, majd 1784-ben is kiürítették.

A falakat a katedrális északi oldalánál fedezték fel. Nagyrészt felnőttek comb- és sípcsontjaiból épültek, a köztes részeket pedig koponyák töredékeivel töltötték ki. Se karcsontok, se semmilyen kisebb és törékenyebb csont nem került a falakba, az egyelőre még nem világos, hogy ennek pusztán praktikus, esetleg valamilyen spirituális oka is volt-e. Gyerekcsontokat se találtak a falakban.

A csontok további vizsgálatokra a Genti Egyetemre kerültek.

Rovatok