Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomi mumifikált állatokat csomagoltak ki és boncoltak fel digitálisan

2020. augusztus 26., szerda 09:22

Az ókori Egyiptomban az emberek mellett kultikus jelentőséggel bíró állatokat is mumifikáltak. Ezek beható vizsgálatával rengeteg információ lenne szerezhető az akkori szokásokról és élővilágról, ugyanakkor a hagyományos vizsgálati módszerek roncsolással járnának, és képtelenség lenne ugyanúgy visszacsomagolni a múmiákat.

A brit Swansea-i Egyetemen ezért olyan 3D képalkotó módszert fejlesztettek ki, amely nemcsak megmutatja, hogy mi rejlik a gyolcs alatt, de a segítségével még boncolni is lehet, vagyis virtuálisan szét lehet szedni az állat testrészeit. Az egyetem három mumifikált állatot, egy kígyót, egy macskát és egy madarat bontott fel ily módon.

A vizsgálathoz úgynevezett mikro-CT-letapogatást alkalmaztak, amely a diagnosztikai komputertomográfhoz hasonlóan röntgensugarakkal dolgozik, de annál 100-szor nagyobb felbontásra képes. Ezáltal azt is sikerült megállapítani, hogy hogyan ölték meg az állatokat, amelyek legalább 2000 évesek.

A projekt az egyetem két, tematikailag távol, fizikailag azonban egymáshoz közel eső részlegének valószínűtlen együttműködéseképpen kezdődött. A Swansea-i Egyetem kampuszán ugyanis egymás mellett található az egyiptológia és az anyagtudományi tanszék, ahol eddig a mikro-CT-szkennerrel még csak repülőgép-hajtóművek mikroszerkezetét és hasonlókat vizsgáltak.

A hét év óta tartó kutatóprogram során a kutatók felfedezték, hogy a mumifikált macska még csak kiscica volt, hiszen nem bújt még ki minden maradandó foga. Amikor virtuálisan eltávolították a gerincét, fojtogatás nyomaira bukkantak – számolt be az eredményekről a BBC. A madár a vörös vércse közeli rokona lehetett. A szerencsétlen kígyót – egy fiatal egyiptomi kobrát vagy hagyományos nevén áspiskígyót – pedig úgy ölték meg, hogy ostorcsapásszerű mozdulatokkal a falhoz csapdosták.

Rovatok