Index Vakbarát Hírportál

Galaktikus fosszíliára bukkantak a Tejútban

2020. november 24., kedd 06:43 | aznap frissítve

Tízmilliárd évvel ezelőtt egy másik galaxissal ütközött Naprendszerünk otthona a Tejút.

Az Sloan Digitális Égboltfelmérési Program szárnyai alatt működő Apache Point Obszervatórium galaktikus evolúciós kísérleti programjában (APOGEE) bukkantak egy régi eseményre a Liverpool John Moores Egyetem (LJMU) kutatói. Múlt pénteken közölt eredményeik szerint a galaxisunk tízmilliárd évvel ezelőtt összeütközött és bekebelezett egy másik galaxist, ennek nyomait pedig megtalálták a Tejúrendszerben. A galaxist Heraklésznak nevezték el, és maradványait a Tejutat körülvevő halo külső peremén elhelyezkedő porfelhőben fedezték fel.

Eléggé kicsi kozmológiai szempontból, csak százmillió csillag, de így is a Tejút haloja tömegének a felét adja

– mutatta be a Heraklészt Ricardo Schiavon, az LJMU munkatársa.

Dr. Schiavon és csapata kémiai összetételük és sebességük alapján ismerték fel a bevándorló csillagokat.

Ahhoz, hogy egy ilyen fosszíliát felfedezzünk, több tízezer csillag összetételét és mozgását kellett megvizsgálnunk. Ez azért különösen nehéz, mert a Tejút közepén található csillagokat csillagközi porfelhők takarják. Az APOGEE segítségével mélyebben belelátunk a Tejút szívébe, mint korábban valaha.

– magyarázta Schiavon.

A Tejút több kisebb galaxissal való ütközésből jött létre, ezek maradványai a spirált körülvevő, kifelé ritkuló, úgynevezett halóban találhatók. A Heraklésszal történt ütközés a tömegéből következően a korábbiaknál brutálisabb volt.

Az alábbi videón a Tejút kialakulásának modellje látható:

Rovatok