Index Vakbarát Hírportál

Szombaton összegyűlnek a szkeptikusok

2009. február 26., csütörtök 13:50 | aznap frissítve

A Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetében hatodszor rendezik meg a Budapesti Szkeptikus Konferenciát. A rendezvényre az ország több egyeteméről érkeznek előadók.

A Budapesti Szkeptikus Konferencia a BME saját rendezvénye, szervezetileg nincs köze a médiában alkalmanként szereplő Szkeptikusok Társaságához. Az eszme viszont ugyanaz: a tudomány védelme, ennek érdekében az egészséges kétkedés felvállalása, leszámolás az áltudományokkal.

A konferenciát február 28-án, szombaton rendezik meg, délelőtt fél 10-től este 7-ig várják előadásokkal az érdeklődőket. A rendezvény helyszíne a BME Fizikai Intézet nagyelőadója, az esemény ingyenes és nyilvános. A részletes program a konferencia honlapján megtekinthető, az ország több neves egyeteméről érkeznek előadók, de a Szkeptikusok Társasága elnöke, Hraskó Gábor is felszólal. A rendezvény védnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A rendezvényt megelőzte egy netes szócsata, ami a szervezők és Egely György között zajlott. A szervezők lehetőséget kínáltak arra, hogy a mások által tiltottnak vélt találmányok bemutatkozhassanak, amire Egely egy fogadást ajánlott fel. Elképzelése szerint a fogadás tárgya részéről egy részben vízzel működő autó elkészítése lett volna, a tét pedig egy komoly pénzösszeg lett volna 1:1000 arányban, legalább félmillió forint értékben (tehát Egelynek legalább 500 forinttal, a szervezőknek viszont legalább 500 ezerrel kellett volna részt venniük). A szervezők ezt visszautasították.

Rovatok