Index Vakbarát Hírportál

Ötzi kimászik a képernyőből

2009. március 4., szerda 11:35 | aznap frissítve

Felkerültek az internetre az Ötziről készült speciális háromdimenziós képek. A gleccsermúmia egész testét megnézhetik az érdeklődők.

Két nap alatt több mint 150 ezer felvétel készült Ötziről, az ausztriai jégemberről. Milliméteres részletességgel, tizenhat különböző szögből fotózták a testet. A háromdimenziós felvételeket speciális piros-zöld szemüveggel lehet megnézni.

A szakemberek részben a nagyfokú érdeklődés miatt készítették el a fényképeket, mivel a szélesebb közönség a gleccsermúmia védelmét szolgáló szigorú szabályok miatt nem nézheti meg közelről a jégembert.

A nagyfelbontású képeken a legkisebb részletek, így többek közt a jégember testét borító több mint 50 tetoválás is jól látható. A speciális képeket keddtől lehet megtekiteni az icemanphotoscan.eu portálon. A weboldal német, olasz, és angol nyelven érhető el

Az Ötzi testén végzendő beható vizsgálatok sajnos ellentétesek a konzerválás szempontjaival. A projekt azonban a tudósok kutatását is segíti, mondta Marco Samadelli, a fotózás vezetője a projekt prezentációján.

Az 1991-ben Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban talált, több mint ötezer éves Ötzi mínusz 6 fokon és 98 százalékos páratartalom mellett "éli mindennapjait" a bolzanói régészeti múzeumban.

Rovatok