Index Vakbarát Hírportál

Jön a tíz másodperc alatt tölthető mobil

2009. március 11., szerda 20:22 | aznap frissítve

Nagyobb teljesítményű és gyorsabban újratölthető lítiumakkumulátort fejlesztettek ki az MIT tudósai. A találmány felgyorsíthatja az elektromos autók elterjedését.

Növelhető az autók gyorsulása és tíz másodperc alatt újratölthető egy mobiltelefon a lítium-, vas- és foszfátakkumulátorral (LiFePO4), amit amerikai tudósok fejlesztettek ki laboratóriumi körülmények között. A szerdán megjelent Nature brit turományos lap szerint a találmány nagy szerepet játszhat az elektromos autók elterjedésében.

Az iparszerű gyártás megindítása után az új akkumulátorok kisebbek és könnyebbek lesznek, mint a jelenleg forgalomban lévő LiFePO4-típusok és gyakrabban lehet majd újratölteni őket, derül ki a kísérleteket végző Massachusetts Institute of Technology (MIT) közleményéből.

A LiFePO4 akkuk most is sok energiát tudak tárolni, de órákig tart a feltöltésük. Az ilyen akkut használó villanyautók sokkal inkább alkalmasak az egyenletes sebességen való haladásra, mint a hirtelen gyorsulásokra. Byoungwoo Kang és Gerbrand Ceder, a MIT kutatói azonban megtalálták a megoldást a problémára. Olyan burkolatot fejlesztettek ki, ami az akkumulátort alkotó anyag parányi üregei felé vezeti a lítiumionokat és az elektronokat. Ezzel jelentősen felgyorsul a negatív és a pozitív pólus közötti áramlás.

A megfelelő töltővel egy újfajta autós akku öt perc alatt feltölthető lenne a jelenlegi hat-nyolc óra helyett, míg a mobilok csak tíz másodpercig igényelnék a konnektor közelségét.

Két amerikai cég kapta meg az ígéretes technológia felhasználási jogát - közölte a MIT, és az új akkumulátorok 2-3 éven belül piacra kerülhetnek. Más kutatók báriumtitanát (BaTi03) tartalmú akkumulátorral vagy hidrogénnel működő, nagy teljesítményű üzemanyagcellákkal kísérleteznek.

Rovatok