Index Vakbarát Hírportál

Galaxiskarabol a Hubble felvételén

2009. április 1., szerda 19:16

Sok százmilliárd csillagból álló szupergalaxis jön létre az egymással karambolozó három galaxis helyén, a Déli Hal csillagképben.

A Napunkhoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri bő 4 fényévre van, ami a tipikus csillagátmérőtől milliószor-milliószor nagyobb távolság. A galaxisokat elválasztó távolságok - a méretükhöz képest - sokkal kisebbek, ezért viszonylag gyakran megfigyelhetjük ezen óriási csillagszigetek találkozásait, és annak következményeit, írja a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala .

A galaxisok összeolvadása során az említett, csillagok közti nagy távolság miatt valószínűleg nem történik közvetlen csilag-csillag ütközés, de az egymásba hatoló galaxisok kölcsönösen felkeverik a bennük lévő, elképesztő méretű csillagközi por- és gázfelhőket, ami a kozmikus karambol résztvevőiben erőteljes iramú csillagontást vált ki.

A mellékelt felvételen a kompakt galaxiscsoportok Hickson-féle katalógusában a 90-es sorszámú objektum látható, amely valójában három galaxis (NGC 7173, 7174 és 7176) térbeli találkozásának eredménye. A trió a Piscis Austrinus (Déli Hal) csillagképben figyelhető meg körülbelül 106 millió fényéves távolságban, egy főként törpegalaxisokat tartalmazó, 16 tagú galaxishalmazban.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy két óriási elliptikus galaxis közé keveredett egy kisebb csillagváros. A szerencsétlen sorsú, szétmarcangolás előtt álló objektum valaha a Tejútrendszerhez hasonló spirális lehetett, központi porsávján is látszik, hogy alakja erősen eltorzult a két elliptikussal vívott gravitációs kötélhúzásban. Az elliptikusoktól eltérően ez a galaxis sok port és gázt tartalmaz, így joggal várható, hogy itt is jelentős mértékű csillaggyártás kezdődik, millió évekig ontja majd a fiatal csillagokat.

A két nagyméretű elliptikus galaxis sem kerülheti el sorsát, összeolvadásukkal egy hatalmas szupergalaxis keletkezik majd a trió helyén, amely összekeveredve tartalmazza majd a felbomlott három galaxis sok százmilliárdnyi egyedi csillagát.

Rovatok