Index Vakbarát Hírportál

Számolásra bírtak néhány naposcsibét

2009. április 2., csütörtök 11:55 | aznap frissítve

A Padova és Trento egyetem munkatársainak betanított kiscsirkéi összeadni és kivonni is képesek.

Lucia Regolin professzor a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban jelentette meg tanulmányát, amelyben az állatok számtani képességeit elemzi.

Imprinting

A csirkék mindig olyan tárgyak közelében próbálnak csoportosulni, amiket ismernek, amelyek mellett nevelkedtek, illetve amit születéskor megpillantanak. Például amint kikelnek, anyjukhoz húzódnak. Ezt a jelenséget nevezi a tudomány imprintingnek.

Az imprinting bármely tárggyal, így például kis sárga műanyagdarabokkal is működik, ezért Regolin kindertojásokat vetett be a csirkék számtani képességének vizsgálatához. „Egy paraván mozgatásával egyenként eltűntettük a csirkék szeme elől a cérnára lógatott tojásokat" - mondta.

Okos csibe

Minden egyes matektesztnél a csirke egy dobozból figyelte, amint a kutató szép lassan a paraván mögé húzza a tojásokat. Az egyik mögé hármat, a másik mögé kettőt. Amikor kinyitották a csirkét tartalmazó doboz ajtaját, a csirke körülsétálhatta mindkét paravánt, majd az egyik csoporthoz csatlakozott.

„A csirkék a kettő közül mindig a nagyobb csoportot választották ki elsőre, még akkor is, amikor emlékezetből kellett rájönniük, melyik paraván mögött van a nagyobb csoport" – mondta a BBC-nek Regolin. Az sem tévesztette meg a matekzseni csibéket, ha kicserélték a paravánok tartalmát.

„Egy másik tesztben az egyik paraván mögé rejtett tojásokból néhányat áttettünk a másik mögé" – mondta Regolin. Ekkor a csirkék megnézték mindkét paraván rejtekét, és a nagyobb csoportnyi tojást választották.

Az emberekről, majmokról, kutyákról eddig is tudták a kutatók, hogy képesek elvégezni alapvető számolási feladatokat. Csibékről most először bizonyították e képességet.

Rovatok