Index Vakbarát Hírportál

Biogázt szellent az áramevő baktérium

2009. április 6., hétfő 10:03 | aznap frissítve

Egy elektromos árammal metánt előállító baktérium javítja a megújuló energiaforrások megbízhatóságát.

Sok baj van a megújuló energiával, mert nem mindig fúj a szél, éjszaka nem süt a nap, és az ingadozó teljesítményű energiaforrásokat nehéz beleilleszteni az áramhálózatba, aminek pontosan ki kell szolgálnia az igényeket. Egyes tudósok jobb akkumulátorok kifejlesztését vagy az áramhálózat átalakítását javasolják, de a megoldás ennél sokkal egyszerűbb lehet, egy apró baktériumnak hála.

A fölösleges áramot fel lehet zabáltatni a baktériummal, ami szén-dioxid felhasználásával metánt állít elő, amit könnyű tárolni, és el lehet égetni az erőművekben, ha szükség van rá.

Bruce Logan, a pennsylvaniai egyetem munkatársa fedezte fel az új módszert. Az elektrolit cella katódján élő baktérium elektronokat tud felvenni, és az energiával szén-dioxidból metánt gyárt. Az egyetem kutatócsoportja egy Methanobacterium palustre nevű baktérium által uralt vegyes kultúrában fedezte fel ezt a szokatlan viselkedést.

A módszer olcsóbb lehet, mint a korábbi hasonló eljárások, amikben nemesfémeket használnak, írja a New Scientist. Ráadásul elég hatékony, az árammal bevitt energia 80 százaléka visszanyerhető a metán elégetésekor. A szén-dioxid pedig jöhet közvetlenül a fosszilis üzemanyaggal működő erőművekből vagy a légkörből is.

Logan rendkívül optimista, szerinte néhány év alatt beindulhatnak a baktériummal működő metángyárak.

Rovatok