Index Vakbarát Hírportál

Császár Ákos kapta az Akadémiai Aranyérmet

2009. május 4., hétfő 15:00 | aznap frissítve

Az MTA idei közgyűlésén Sólyom László azt hangsúlyozta, hogy az Akadémia puszta léte is érték, Pálinkás József évfordulókra emlékezett. Darwint is ünnepelték, és kiosztották az akadémiai díjakat.

Hétfőn kezdődött a Magyar Tudományos Akadémia 179. közgyűlése. A megnyitón Sólyom László köztársasági elnök kifejtette, a világban kibontakozott pénzügyi válság mögött egyre égetőbb problémák követel az energiakérdés és az éghajlatváltozás. Magyarországon ehhez a társadalmi bizonytalanság és gazdasági válság társul.

„A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése ma fontos politikai esemény is, mert a válságban az Akadémia által képviselt értékek, ezen keresztül az Akadémia léte maga politikai jelentőséget nyer” - hangsúlyozta Sólyom. A köztársasági elnök kitért az MTA törvényben rögzített közfeladataira, egyebek közt arra, hogy őrködjön egy alapvető szabadságjog, a tudományos kutatás és a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága fölött. Feladata a magyar nemzet mint kulturális nemzet egység szolgálata, elő kell segítenie a kutatási eredmények gazdasági és társadalmi hasznosulását. „A magyar nyelv jövőjének ma is létkérdése, hogy az angol mellett a tudományos szaknyelv magyarul is naprakész és teljes legyen, vagyis a világ minden problémáját képes legyen kifejezni” – fogalmazott.

Rövid köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke kiemelte, hogy a közgyűlés mára a szellemi élet jelentős eseményévé vált, és ilyenkor arra is jut idő, „hogy szellemünket ne pusztán a javak megtermelésére használjuk.” Az elnök kitért a különböző évfordulókra is, amelyek mentén eszményeket keresnek tudósok. Mint kifejtette, ilyen Joseph Haydn, a klasszikus bécsi iskola nagy mestere, akiről halálának 200. évfordulója kapcsán emlékezik meg a világ, vagy Kazinczy születésének 250. évfordulója, ahogy Radnóti Miklós születésének centenáriuma is.

Darwin ma is hat

Ilyen alkalom a Darwin-év is. Az angol természettudós munkássága paradigmaváltást jelentett. Egyetlen más tudós sem tudta túlszárnyalni Darwin természet- és társadalomtudományokra, politikára, művészetre, vallásra és filozófiára gyakorolt hatását. Patthy László biológus, az MTA rendes tagja előadásában úgy fogalmazott, Darwin munkássága ma is hat. A professzor rámutatott, hogy az angol természettudós születésének 200. és főműve, A fajok eredete című munka megjelenésének 150. évfordulója kapcsán került ismét a világ érdeklődésének középpontjába. A Magyar Tudományos Akadémia 1872-ben választotta tagjává Darwint, főműve pedig 1873-ban A fajok eredete a természeti kiválás útján, vagyis az előnyös válfajok fennmaradása a létérti küzdelemben címmel jelent meg magyarul.

Patthy szerint a kopernikuszi forradalmat követően a világegyetemről kialakult elképzelések a 19. század közepéig tudathasadásosak voltak. Ebben a világképben ugyanis a Föld és az univerzum élettelen világát természeti törvények irányították, a jelenségeket tudományos magyarázatokkal lehetett értelmezni, ugyanakkor az élőlények eredetére, az élővilág fejlődésére vonatkozóan természetfeletti magyarázatokat fogadtak el. Ennek vetett véget Darwin elmélete bebizonyítva, hogy a fajok kialakulását, az élővilág fejlődését is meg lehet magyarázni természeti törvényekkel.

„Darwin kivételes intellektuális teljesítménye elsősorban abban áll, hogy ő volt az első, aki a véletlen (véletlenszerű variáció) és a szükségszerű (természetes kiválasztás) összjátékának eredményeként értelmezte az evolúciós folyamatot” - magyarázta Patthy László hozzátéve, hogy Darwin műve a modern biológia elindítója, ám elmélete nem csupán a biológiára gyakorolt hatást. A darwini elméletre utaló természetes kiválasztás szókapcsolat gyakran fordul elő szociológiai, filozófiai, közgazdaságtani, matematikai, statisztikai, demográfiai, fizikai tárgyú tudományos folyóiratokban.

A tudós kiemelte, hogy Darwin elmélete ma is hat, mint azt a számszerűsíthető szcientometriai adatok is bizonyítják: a kilencvenes évek közepétől drámaian megugrott a Darwin főművére és a természetes kiválasztásra történő hivatkozások száma. Ez a változás a genomikai forradalommal függ össze. Egyrészt a genomika szolgáltat olyan, korábban elképzelhetetlen mennyiségű információt, mely lehetővé teszi számos, Darwin művében felvetett kérdés, például az előnyös, káros és semleges változások evolúcióbiológiai jelentőségének a megválaszolását. Másrészt az elmélet módszertani segítséget nyújt a genomadatok értelmezésére, így a gének és egyéb, funkcionális szempontból fontos DNS-elemek azonosítására.

Császár Ákos kapta az idei Akadémiai Aranyérmet

A közgyűlésen Pálinkás József átadta az MTA elismeréseit is. Az idei Akadémiai Aranyérmet Császár Ákosnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, az ELTE Természettudományi Kara professor emeritusának ítélték oda. A tudós az MTA legmagasabb kitüntetését a valós függvénytan és az általános topológia területén végzett, nemzetközileg is elismert tudományos munkásságáért, iskolateremtő tevékenységéért, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Bolyai János Matematikai Társulatban és a Magyar Tudományos Akadémián kifejtett tudományszervezői és közéleti munkájáért részesült a kitüntetésben.

A MTA Elnöksége kiemelkedő tudományos munkásságuk elismeréseként 11 kutatót részesített Akadémiai Díjban. Ilyen díjban részesült Dunai László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, Felinger Attila, a kémiai tudomány doktora, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszéke egyetemi tanára, Horváth Dezső, a fizikai tudomány doktora, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója. Akadémiai Díjat kapott továbbá Kaánné Keszler Borbála, a nyelvtudomány doktora, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék egyetemi tanára, Katus László, a történelemtudomány kandidátusa, a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézete professor emeritusa, valamint Kilényi Géza, az állam- és jogtudományok doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa.

Ugyancsak Akadémiai Díjjal tüntették ki Krisztin Tibort, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete tanszékvezető egyetemi tanárát, Melegh Bélát, az MTA doktorát, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai és Gyermekfejlődéstani Intézete tanszékvezető egyetemi tanárát, valamint Toldi Józsefet, a biológia tudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Élettani Szervezettani és Idegtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát. Megosztott Akadémiai Díjat kapott Gyulai Gábor, a biológia tudomány kandidátusa, a Szent István Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézete egyetemi tanára és Kiss Erzsébet, a mezőgazdaság tudomány kandidátusa, a Szent István Egyetem, Genetika és Biotechnológiai Intézete egyetemi tanára.

Az idei Akadémiai Újságírói Díj kitüntetettjei Babinszki Edit, a Magyar Állami Földtani Intézet tudományos segédmunkatársa, a Magyar Televízió Művelődési Főszerkesztősége szerkesztője, az Élet és Tudomány folyóirat külső munkatársa, Silberer Vera, a Természet világa Szerkesztősége olvasószerkesztője és Simon Tamás, az Origo Zrt. tudományos rovatvezetője. A 2009. évi Wahrmann Mór-érem kitüntetettje Búvár Géza, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója. A Wahrmann Mór által létesített adományból a Magyar Tudományos Akadémia 1899-től jutalmazta a kereskedelem, az ipar területén elért legnagyobb érdemeket. Búvár Géza az agrárium és az agrárkutatás érdekében végzett támogató tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Rovatok