Index Vakbarát Hírportál

A franciák a legjobbak alvásban és evésben

2009. május 6., szerda 13:50 | aznap frissítve

A világ leggazdagabb országait érintő kutatás szerint a franciák töltik a legtöbb időt alvással és evéssel.

Egy átlag francia majdnem kilenc órát alszik minden éjjel, ami több mint egy órával hosszabb, mint egy átlagos japán vagy koreai személy alvásigénye, derült ki a 18 OECD-országot érintő kutatásból. Az amerikaiak lettek a másodikok, 8,5 órás éjszakai alvással, a spanyolok pedig a harmadikak, pedig ők délután is sziesztáznak.

Csak a zaba

Mivel egyre több francia lett az étteremláncok rabja és egyre többen falatoznak szendvicseket munkaidőben, az OECD-kutatás szerint naponta több mint két órát töltenek evéssel, írja a Yahoo. Ez azt jelenti, hogy az étkezésre kétszer annyi időt fordítanak, mint egy átlagos mexikói, aki csupán egy órát szentel az evésnek egy nap. Az ázsiai, európai, észak- és dél-amerikai országokat vizsgáló kutatás szerint a japánok két órát esznek és isznak, amivel a harmadik helyezést érték el Új-Zéland és Franciaország után.

A japánok egyébként a szabadidejüket elsősorban tévénézéssel és rádióhallgatással töltik (47 százalékát a szabadidőnek ezzel töltik). A törökök sokkal szociálisabbak, a szabadidejük egyharmadában barátaik társaságát keresik.

Inkább a munka

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a munka és a szabadidő eltöltése megosztja a népeket. "Az olasz férfiaknak 80 perc a szabadidejük egy nap, ami sokkal több, mint az olasz nőké, akik a háztartással időznek a szórakozás helyett" – fogalmaz az OECD közleménye.

Az OECD az iparilag fejlett országok egyik legfontosabb gazdasági érdekegyeztető fóruma. A szervezet tevékenysége felöleli a gazdasági fejlődés és együttműködés legszélesebb spektrumát. Az OECD azt tekinti fő célkitűzésének, hogy a tagországaiban gyors legyen a gazdasági növekedés és magas szintű a foglalkoztatottság, emelkedjék az életszínvonal, valósuljon meg a pénzügyi stabilitás, és a szervezet járuljon hozzá a világgazdaság fejlődéshez.

Rovatok