Index Vakbarát Hírportál

Megmentik a tasmán ördögöt

2009. május 22., péntek 11:30 | aznap frissítve

Az ausztrál kormány különösen veszélyeztetett fajnak nyilvánította pénteken az erszényes ördögöt, és másfél milliárd forintnak megfelelő összeget szán a megmentési programra.

A kizárólag Ausztráliában, Tasmánia szigetén élő tasmán ördögöt (Sarcophilus harrisii) fertőzésből eredő rákos betegség támadta meg bő évtizede. "A betegség a tasmánördög-populációt 70 százalékkal csökkentette 1996 óta, amikor az első jelentések napvilágra kerültek róla" - közölte Peter Garrett környezetvédelmi miniszter.

Az erős állkapcsú húsevők a zsákmány feletti marakodás közben harapják meg egymást, és az így ejtett sebeken keresztül fertőződnek meg. Az állatok a pofájukon keletkező daganatoktól nem látnak és nem tudnak enni, így végül éhen pusztulnak.

Az ördögöt 2008-ban az ENSZ felvette az úgynevezett vörös listájára, a veszélyeztetett fajok közé. Ausztrália most különösen veszélyeztetett fokozatra emelte az állat védettségi státusát. Garrett elmondta, hogy a kormányzat öt évre 10 millió ausztrál dollárt (körülbelül másfél milliárd forintot) szán a 20-75 ezer fősre becsült erszényesördög-populáció megmentésére.

Rovatok