Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes jégköröket fotózott a NASA Szibériában

2009. május 28., csütörtök 11:45 | aznap frissítve

A Bajkál tó jégpáncélján tökéletes kör alakban vékonyodott el a jég két helyen is. Egész áprilisban megfigyelte a jelenséget a nemzetközi űrállomás legénysége, aztán összetöredezett a jég a körök alatt. A tudósok egyelőre nem találnak magyarázatot.

Furcsa kör alakú jelenségeket fotózott le a nemzetközi űrállomás legénysége, illetve a NASA Modis nevű műholdja Szibéria egyik legnagyobb tavának a Bajkálnak a jegén. A két, egyenként 4 km átmérőjű szürke kör a tó jegének elvékonyodását mutatja tökéletes geometriai formában. Április ötödikén észlelték őket először, és egészen a hónap végéig megfigyelhetőek voltak, amikor a jég széttöredezett alattuk.

A Bajkál a világ legmélyebb és az egyik legnagyobb édesvízű tava, egyes pontjain 1600 méternél is mélyebb. Az évnek ebben a szakaszában nagyon gyorsan változik rajta a jégtakaró, előfordul, hogy egy nap leforgása alatt elolvad, majd éjjel újra befagy. A tudósok elvetették a képeken rögtön földönkívüliek nyomát felfedezni vélő ufóhívők teóriáit, de még nem tudtak kielégítő magyarázatot adni a körök létrejöttére.

A mélyből feltörő hatalmas melegvízbuborékok okozhatnak ilyen formájú olvadásokat a vékony jégtakarón, és a tudósok rendszeresen megfigyelnek ilyen jelenségeket a tó vizében - a Bajkál ugyanis egy geológiailag igen aktív hasadékban fekszik, ahol gyakoriak a kisebb földrengések, és a tó feneke tele van meleg vizű forrásokkal. A körök azonban nem ott jelentek meg, ahol a víz hőtérképe ezt indokolta volna, sőt, az egyik éppen a Bajkál egyik legmélyebb, és leghidegebb vizű pontján, a tó déli csücskében volt megfigyelhető egész áprilisban.

Hasonló köröket egyébként 1985-ben, és 1994-ben is megfigyeltek már a tó jegén.

Rovatok