Index Vakbarát Hírportál

Megjárta a Mariana árkot a robot

2009. június 3., szerda 11:50 | aznap frissítve

Hosszú kihagyás után tért vissza az emberiség a Föld legmélyebb pontjára, a Nereusnak hála nem marad felfedezetlen terület.

A Nereus nevű tengeralattjáró elérte az óceán legmélyebb ismert pontját. Ehhez egészen pontosan 10902 méter mélyre kellett süllyednie a Csendes óceánban található Mariana árokba. Több mint egy évtizede, 1998 óta nem járt arrafelé ember alkotta szerkezet, és a talaj elérésével a Nereus lett az egyetlen olyan működő tengeralattjáró, ami megjárta az árkot – elődeit ugyanis már rég kivonták a forgalomból.

A személyzet nélküli járművet egy hajóról irányították, a kapcsolatot egy vékony kábelen keresztül tartották, de a Nereus képes magától is navigálni, haladni. „Az ilyen szerkezetekkel lényegében az óceán bármely pontját feltérképezhetjük, új korszak kezdődik a tengerkutatásban", mondta Andy Bowen, a kutatás vezetője.

Az biztos, hogy a Nereus extrém körülményeket bírt ki, hiszen a Mariana árok két kilométerrel mélyebb, mint amilyen magas a Mount Everest, a nyomás meg 1100-szorosa a felszíninek. Éppen ezért korábban csak két eszköznek sikerült elérnie ezt a mélységet.

Az első Jaques Piccard és Don Walsh svájci tengeralattjárója, a Trieste volt, ami 1960-ban járta meg a Mariana árkot a két építővel a fedélzetén: ember azóta sem járt ebben a mélységben. A kilencórás küldetés során csak 20 percet töltöttek az óceán fenekén, épp eleget, hogy meg tudják mérni a mélységet, ami 10916 méter volt.

Aztán 35 évvel később visszatért az emberiség a japán távirányítású robottal, a Kaikóval, ami szintén beállította a maga rekordját: távirányítású eszköz olyan mélyen még nem járt. A robot szenzorai 10911 méteres mélységet mértek, valamint különböző életformákról, tengeri uborkákról, férgekről, rákokról is beszámoltak, később ez az eszköz azonban megsemmisült.

Azóta egészen mostanáig 6500 méteres mélységig hitelesített robotokkal tudtak csak kutatni, ezekkel át lehetett nézni a tengerfenék 95 százalékát. A Nereus-szal ez a szám 100 százalékosra nőtt.

Rovatok