Index Vakbarát Hírportál

Az undorodó emberek politikailag inkább konzervatívok

2009. június 8., hétfő 11:25 | aznap frissítve

Összerándul, ha nyálkás dolgokat lát? Elfordítja a fejét, ha egy méretes, szőrös pondró kerül az útjába? Soha nem nyúlna egy kígyóhoz? Két amerikai tudós szerint valószínű, hogy az ön politikailag konzervatív.

A New York állambeli Cornell Egyetem pszichológusai az undor szerepét és jellemzőit vizsgálták. Az undort egy olyan érzésként határozták meg, amely megóvja az emberiséget a feltételezhetően veszélyes, akár betegséget hordozó állatoktól, környezeti elemektől, írja a Science Daily.

Mennyire undorodik?

David Pizarro, a Cornell pszichológia tanszékének adjunktusa a Cognition & Emotion című folyóiratban publikálta eredményeit. Kutatótársaival 181 amerikai felnőttet vontak be a vizsgálatba. A politikailag el nem kötelezett, úgynevezett hintaállamokból válogatott kísérleti alanyok mindegyike két skálapontszámot kapott. Az egyik az undorodási skála volt, amely különböző, gusztustalan helyzetekhez köthető viszonyt írt le, a másik pedig a politikai hovatartozást. A mintában összefüggést találtak a nagyon undorodó emberek és a politikai konzervativizmus között.

A kutatócsoport azt is ellenőrizni akarta, hogy az undor köthető-e valamely speciális konzervatív attitűdhöz. Egy következő vizsgálatban 91 egyetemistát is teszteltek, akiknek az undorodási skálán elért pontszámát tipikusan konzervatív-liberális megosztó ügyekhez való viszonyulásukkal vetették össze. Ilyen ügyek voltak a meleg házasság, az abortusz, a fegyverbirtoklás, a szakszervezetek, és az adócsökkentés. A vizsgálatból kiderült, hogy az undorodásra hajlamos emberek inkább szembehelyezkedtek a meleg házasság intézményével és az abortusszal. Gyenge kapcsolatot találtak az undorodás és az adócsökkentés között is, de a többi ügyben nem volt összefüggés.

Egy következő vizsgálatban a magas undorodási mutató és a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatos ellenérzések között is kapcsolatot mutatott ki Pizarro. Ennek a vizsgálatnak az eredményeit az Emotion című folyóiratban publikálta. Véleménye szerint az undor és bizonyos kérdések, ügyek megítélése közötti kapcsolat vizsgálata segíthet megérteni az emberek erkölcsi értékválasztásai közötti lényeges különbségeket.

„Sok szó esett már arról, hogy az erkölcsi értékítéleteket érzések vezérlik. Úgy tűnik, az undor különösképpen hat az erkölcsre" – fogalmazott, majd hozzátette, mindez bajos, mert az undornak elsősorban a betegségektől való védelmet kellene szolgálnia, nem pedig az erkölcsi kérdéseket.

Rovatok