Index Vakbarát Hírportál

Kevesebbet büfögnek a jövő marhái

2009. június 24., szerda 11:35 | aznap frissítve

Kanadai kutatóknak már sikerült olyan marhákat kitenyészteni, amik 25 százalékkal kevesebb metánt bocsátanak ki, de a közeljövő sokkal nagyobb eredményeket ígér.

Kanadai kutatók kevesebbet böfögő marhák kitenyésztésén munkálkodnak. A marha emésztésének sajátossága ugyanis, hogy gyomrának első rekeszében, a bendőben mikroorganizmusok segítenek a táplálék lebontásában: ez azonban nagy mennyiségű üvegházhatású gázzal jár, amely a jószág száján át távozik a légkörbe.

Környezetbarát tehén

A marhák felelősek a világ metánkibocsátásának csaknem háromnegyedéért a kanadai környezetvédelmi minisztérium szerint. A böfögésükből származó üvegházhatású gáz hússzor károsabb, mint a szén-dioxid.

Stephen Moore, az edmontoni Albertai Egyetem professzora most azokat a géneket vizsgálja, amelyek a marha gyomrának metántermelését irányítják - tudósít a NewsDaily című hírportál a Journal of Animal Science című szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva.

Hagyományos módszerekkel sikerült már olyan állatokat kitenyésztenie, amelyek huszonöt százalékkal kevesebb metánt bocsátanak ki, mint fajtársaik. További kutatómunkára van azonban szükség ahhoz, hogy a hosszú távú hatást is fel lehessen mérni.

"Most azon dolgozunk, hogy meg tudjuk állapítani egy állatról, hogy környezetbarát-e vagy sem. Olyan technológiát keresünk, amellyel az állat véréből vagy akár néhány kitépett szőrszálából képesek vagyunk feltárni a genetikáját" - mondta Moore. Bízik benne, hogy a módszerrel még inkább környezetbarát fajtát tudnak majd kitenyészteni.

Több izom, mint böfögés

Véleménye szerint a károsgáz-kibocsátás csökkentése érdekében korlátozni lehetne azt az időt is, amelyet az állatok a legelőn töltenek, tehát korábban kerülnének a vágóhídra. Ehhez persze gyorsabban gyarapodó marhákat kellene kitenyészteni. Ezenkívül a tápanyag-értékesítő képességeken is lehetne javítani, hogy a jószágok több takarmányt alakítsanak izomtömeggé, és közben kevesebb metánt és hulladékot termeljenek.

Egy másik módszer a metánkibocsátás csökkentésére az energiadúsabb, emészthető olajokban gazdag takarmány, amely kevésbé erjed, mint a fű vagy a gyenge minőségű takarmány.

A biojoghurtot előállító New Hampshire-i Stonyfield Farm a gázkibocsátást átlagosan tizenkét százalékkal csökkentette azzal, hogy lucernát, lent vagy kendert adagolt a takarmányhoz.

"Ha minden amerikai tejelő tehenészet tizenkét százalékkal kevesebb metánt termelne, az annyit tenne, mintha félmillió autót eltávolítanánk az utakról" - mondta Nancy Hirshberg, a Stonyfield természeti erőforrások részlegének igazgatóhelyettese.

Rovatok