Index Vakbarát Hírportál

Foltoshiéna-kölykök születtek Szegeden

2009. június 25., csütörtök 13:28

Két foltoshiéna-kölyök született a Szegedi Vadasparkban. A most még egyszínű - sötétszürke - afrikai ragadozók érkezése Európában is kuriózum, tavaly csupán két másik egyed jött világra.

Magyarországon még nem született foltos hiéna, és Európában is kevés, nem egészen hatvan egyed van ebből a fajból az állatkertekben - mondta Veprik Róbert igazgató.

Jól kijönnek a szülők

A kicsik május 23-án nem a hiénaházban, hanem a külső kifutóban születtek, ami némi aggodalommal töltötte el a gondozókat. Miután az anyát láthatóan zavarta a látogatók jelenléte a kifutó közelében, az állatkert munkatársai ideiglenesen elzárták azt a nyilvánosság elől.

Szerencsére Kianga - bár még tapasztalatlan - nagyon gondos anyának bizonyult, és a kicsik szépen cseperednek. Így most már a vadaspark vendégei is láthatják, ahogy egyre bátrabbá válva játszanak a kifutóban.

2005-ben Magyarországon elsőként a Szegedi Vadaspark fogadott a fajmegmentési program keretében egy, akkor még csak hímekből álló foltoshiéna-csapatot.

Amikor később egy nőstény is érkezett a Tisza-parti városba, három hím a Jászberényi Állatkertbe került. Akira, a hím, és Kianga, a Lipcséből érkezett nőstény 2008 elején állt párba, és láthatóan jól ki is jönnek egymással, ennek bizonyítéka a két kölyök.

A kicsinyek nemét a gondozok még nem tudják, ezt még a felnőtt hiénáknál is nagyon nehéz megállapítani, mert nemi szerveik külsőre teljesen egyformák.

Hatékony vadász lesz

A foltos hiénákat sokan kizárólag dögevőnek tartják, és kevesen tudják, hogy egyben a leghatékonyabb afrikai vadászok is. Értelmesek, kitartóak, izmosak, ráadásul a legerősebb harapású szárazföldi emlősök. Fura testalkatuk ellenére gyorsan futnak és kitartóan. Megfigyelték, hogy egy alkalommal 24 kilométeren keresztül űzték a kiválasztott zsákmányukat, mielőtt leteperték.

Sokszor kerülnek összetűzésbe az oroszláncsapatokkal, és némi létszámbeli fölény esetén a hiénák szoktak győzni. Összetartó csapataikban a nagyobb testű nőstények az uralkodók, erőteljesebbek és agresszívabbak, mint a hímek.

Rovatok