Index Vakbarát Hírportál

Napelemekkel a Föld körül

2009. június 26., péntek 17:00 | aznap frissítve

A svájci Bertrand Picard egy olyan napelemes repülő prototípusát akarja megépíteni, ami képes lesz körberepülni a Földet.

A gép szárnyfesztávolsága 61 méteres lesz, a gép súlya viszont mindössze csak 1500 kiló, és este is képes lesz repülni. Picard egyszer már történelmet csinált, amikor 1999-ben megállás nélkül repülte körbe a Földet, most azonban újra be akarja bizonyítani, hogy komoly lehetőség van a megújuló energiákban. Tervei szerint 2012-ben már képes lesz átrepülni az Atlanti óceánt.

Eddig csak utas nélkül

Az utazás azonban meglehetősen kockázatos lesz. Csak mostanra lett elég fejlett a napelemes és akkumulátoros technológia az éjszakai repüléshez, és Pickardig csak utas nélküli repülésekkel próbálkoztak. A kalandor azonban nem kevés energiát és pénzt áldozott arra, hogy megtalálja a megfelelő felépítést, és azt állítja, rövidesen készen áll az utazásra.

„Imádom ezt a fajta munkát, amikor kitűzöl magad elé egy célt, és megpróbálod minden létező módon elérni azt. Nagy kihívás" - mondta Picard

A gép mindenesetre valóban sok újdonságot vonultat fel. A kompozit-anyagokból készült test elképesztően könnyű, és a napelemek is sokkal jobb hatásfokkal működnek a megszokotthoz képest. Az éjszakai órákban akkumulátorról megy a motor és a propeller. Ez még persze csak a terv, most Picard arra készül, hogy néhány méteres repüléseket hajtson végre a prototípussal.

A pilóta nem bírja

Ha minden a tervek szerint alakul, mehet az éjjel-nappali repülés a világ körül, várhatóan ugyanazon az útvonalon, amin Picard egyszer már sikerrel végigment egy hőlégballonnal: az Egyesült Arab Emirátusokból Kína felé halad, aztán irány Hawaii, az Egyesült Államok déli része, majd Dél-Európa, végül visszatér a kiindulási pontra.

Bár az eszköz leszállás nélkül körbe tudná repülni a bolygót, biztosan lesznek pihenők. „A repülő elvileg non-stop tud működni, a pilóta nem" - mondta Picard, aki szerint 20-25 napig tart majd az utazás, muszáj lesz beiktatni némi szünetet. „A ballonnal nem volt gond, mert az a levegőbe maradt akkor is, amikor aludtam. Egy repülőben viszont figyelni kell, öt napnál többet nem lehet eltölteni benne egyszerre" - mondta a pilóta.

Rovatok