Index Vakbarát Hírportál

Új majomfajt fedeztek fel Amazóniában

2009. július 8., szerda 13:10 | aznap frissítve

Új majomalfajt fedeztek fel az Amazonas esőerdeiben - jelentette be a világ vadon élő fajainak védelmével foglalkozó szervezet, az amerikai székhelyű Wildlife Conservation Society (WSC).

A kutatók még 2007-ben vették észre először az apró majmokat Brazíliában, az Amazonas szövetségi állam eldugott vidékén. Az új alfaj a nyergeshátú tamarinokkal (Saguinus fuscicollis) áll rokonságban, amelyek fő jellegzetessége a hátukat borító szőrzet nyeregszerű színezettsége.

A majom a Mura nyergeshátú tamarin (Saguinus fuscicollis mura) nevet kapta a mura indián törzs után, amely a Purus és Madeira folyók vízgyűjtő medencéjében él, ahol az új alfajt felfedezték. Az állat mindössze 213 grammot nyom, magassága 24 centiméter, farkának hossza viszont eléri a 32 centimétert. Testét szürke és barna szőrzet borítja.

"A felfedezés ismét rávilágított arra, hogy még napjainkban is létezhetnek a tudomány számára ismeretlen fajok" - hangsúlyozta a kutatásról publikált tanulmány vezető szerzője, Fabio Rhone. A kutatás arra is fényt derített, hogy a térségben a fejlesztések, az esőerdőt átszelő autópálya építése veszélybe sodorja a most felfedezett majomfajt, hiszen a beruházások miatt csökken élőhelyének területe.

"Riasztásként kell szolgálnia ennek a felfedezésnek, hiszen még mindig van mit tanulmányoznunk a világ természetes élőhelyein, amelyeket az ember végveszélybe sodor tevékenységével" - mutatott rá a kutató.

Rovatok